Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Csaknem szivárvány alatt futottak a Vajdasági Vágta lovasai

Baljós előjelekkel indult, de hatalmas sikerrel zárult a III. Vajdasági Vágta a Topolya melletti Zobnaticán. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamáról öt lovas jutott tovább a Nemzeti Vágta szeptemberi, budapesti futamaira.


Pál Károly fotója

Még délelőtt 10 órakor is szakadt az eső a zobnaticai ménesbirtok környékén, de a hirtelen kisütő nap és a tavaszi szél gyorsan felszárította a pályát, így ideális körülmények között rendezhették meg a futamokat. A becsapós idő sokakat eltántorított, hogy kilátogassanak a Vajdasági Vágtára, így a szervezők hiába reménykedtek nézőcsúcsban, kénytelenek voltak beérni „mindössze” hétezer érdeklődővel. A nézők szórakoztatásáról a versenyfutamok szüneteiben lovas- és huszárparádé, lovas íjász bemutató és fogathajtó-verseny gondoskodott.


Pál Károly fotója

Az előző évekhez hasonlóan most is 20 település indított lovast a magyarság legnagyobb lovas ünnepének délvidéki futamain. A Vajdasági Vágta azonban nem csupán magyar rendezvény, szerbek is nagy örömmel látogatják a lovas fesztivált. A vegyes közösségben természetes, hogy részt vesznek egymás kulturális rendezvényein, talán ennek is köszönhető, hogy innét indult a Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamának ötlete, hogy a helyi szerb lovasok is belekóstolhassanak a Vágta-hangulatba.


Pál Károly fotója

A III. Vajdasági Vágtát Perun nyergében Szerbák Zoltán, Mohol képviselője nyerte, másodikként a Gádzsót lovagló, Kishegyest képviselő Cékus Árpád ért célba, a harmadik továbbjutó helyet pedig Cézár lovával az oromhegyesi Dudás József szerezte meg. A nemzetközi futam győztese, Stefan Radanic képviseli majd Szerbiát a Nemzeti Vágta szeptemberi, budapesti futamain, és ugyancsak a Hősök terén versenyezhet a Kishuszár Vágtában Vajdaság bajnokaként az adai ifj. Gyarmat István.

2015. május 27.