Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ötvözték a lovastornát a fogathajtással

A Nemzeti Vágta látványos kísérő programjai közül is kitűnik egy különlegesség: a Füzesgyarmati Gyermeklovas Alapítvány fogattorna bemutatója. A fogathajtás és a lovastorna keresztezéséből létrejött, a világon egyedülálló produkció nagyon fiatal, mindössze 2008 óta létezik, megálmodója Németi István. A fogat-lovastorna lényege, hogy a lovastorna elemeit a körön vágtázó voltizsló helyett, egyszerre két lovon, egy kettes fogaton szinkronban mutatja be hat tornász.

Míg a lovastornában lépésben és vágtában haladnak a lovak, a fogatos verzióban kizárólag ügetnek, a hagyományos lovastornához képest pedig kevesebb kapaszkodási lehetőségük van a tornászoknak. A fogatban dolgozó lovakkal tökéletes összhangot kell kialakítani, ellenkező esetben a páros tartások, emelések szétesnének. Az évek során sikerült teljes szinkronba hozni a fogatban húzó két fríz lovat és a fogathajtó irányításával kiszámítható, stabil alapot biztosítanak a mutatványokat bemutató hat tornásznak.


2015. szeptember 18.A füzesgyarmati fogattornászok általában 15-20 perces, zenére koreografált bemutatóval szerepelnek a lovas rendezvényeken. A Nemzeti Vágtára egy rövidebb, 5 perces programban foglalják össze produkciójuk esszenciáját. A bemutató további különlegességét az adja, hogy míg máskor 60x100 méteres pályán szerepelnek, a Vágta pálya sajátosságai miatt 12x60 méteres területen mozog majd a fogat.