Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

12 ország legjobb lovasai a PreVital Nemzetközi Futamon

Szeptember 19-20. között immár nyolcadszor rendezik meg a Hősök terén Magyarország legnagyobb kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztiválját, a Nemzeti Vágtát. Az egyedülálló lovas ünnep már az induláskor átlépte az államhatárokat, és fogadott lovasokat a történelmi Magyarország területéről. A rendezvény 2013-ban még szélesebbre tárta kapuit, hiszen akkor rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen nyolc ország lovasa mérte össze tudását a Hősök terén kialakított rendkívül exkluzív lovaspályán. A Nemzeti Vágta szervezői tovább emelték a tétet. A sikereken felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a PreVital Nemzetközi Futamon 12 ország lovasa vehet részt a versenyen. 

A PreVital Nemzetközi Futam sajátossága, hogy ebből a versenyszámból nincsenek kizárva a hivatalos galoppsportban eredményes lovasok, így az induló országok a legjobb profi zsokéik közül választanak versenyzőt. A tavalyi bajnok Magyarország színeiben induló Varga Zoltán idén sérülés miatt nem állhat rajthoz. Helyét egy feltörekvő fiatal tehetség, Benkő Ádám veszi át. A mindössze 20 éves zsoké képviseli hazánkat – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a PreVital Nemzetközi Futam versenyigazgatója.

A verseny másik különlegességét az adja, hogy a lovasok nem saját lovaikat ülik meg, hanem a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. által rendelkezésükre bocsátott Magyarországon  őshonossá nyilvánított Shagya-arab fajtájú lovakkal versenyeznek. A Shagya-arab Bábolnán kitenyésztett fajta, mely egészen 1836-ban behozott Shagya Senior arab telivér ménre vezethető vissza, mely egyúttal a névadója is lett a fajtának. 

 „A PreVital Nemzetközi Futamban a lovasok két előfutamban és a döntőben versenyeznek majd a győzelemért. A verseny különlegessége, hogy minden egyes lovas a saját nemzete tradicionális népviseletében képviseli országát, így a színek és formák forgatagában, a közönség bepillantást nyerhet a kulturális és nemzeti sokszínűségbe” – emlékeztet Szotyori Nagy Kristóf.

A PreVital Nemzetközi Futam mezőnyének indulási sorrendje, valamint, hogy ki melyik bábolnai lóval indulhat, szeptember 17-én a Bábolnai Ménesbirtokon tartott ünnepélyes sorsoláson dől el. 

Fotógalériánk a PreVital Nemzetközi Futam Sorsolásáról »

Fotógalériánk a PreVital Nemzetközi Futam edzéséről »

 

 

AZ IDEI NEVEZETT ORSZÁGOK INDULÁSI SORRENDJE ÉS A NEMZETKÖZI FUTAMBAN RÉSZTVEVŐ LOVAIK:    

1. futam:

1. Amerikai Egyesült Államok Ló neve: SHAGYA VII-1

2. Szerbia Köztársaság Ló neve: JUSSUF VIII-2

3. RomániaLó neve: SHAGYA VII-2

4. Cseh Köztársaság Ló neve: GAZAL XXII-4

5. Ománi Szultánság Ló neve: SHAGYA VI-1

6. Szlovák Köztársaság Ló neve: JUSSUF VIII-1


2. futam:

1. Szlovén Köztársaság Ló neve: SIGLAVY BAGDADY MESE

2. Magyarország Ló neve: JUSSUF VIII-2

3. Katari Állam Ló neve: KEMIR VI-2

4. Kínai Népköztársaság Ló neve: GAZAL XIX-6

5. Oroszországi Föderáció Ló neve: 291 JUSSUF VIII

6. Egyesült Arab Emírségek Ló neve: O'BAJAN XXVI-2

 

NEMZETKÖZI FUTAMBAN RÉSZTVEVŐ LOVAK

1. Jussuf VIII-1
6 éves szelíd, nyugodt kanca vagyok. Eddigi lovasaim nagyon szerettek, mert megháláltam a törődésüket. Nagyon várom a vágta napját.

2.291 Jussuf VIII
9 éves, szeretetreméltó  kanca vagyok, ha nem is legfiatalabb, de bátran állok a kihívás elé.

 

3. Shagya VII-2

Most indulok harmadszor a Nemzetközi Futamban, nyugodt, jó szándékú ló vagyok, de temperamentumos. Tavaly megnyertem a Nemzetközi Futamot 

4. O’Bajan XXVI-2
4 éves fiatal kanca vagyok, kíváncsian várom, hogy milyen lesz a vágtán.

5. Siglavy Bagdady Mese
4 éves fiatal kanca vagyok, anyukám, Merengő, korábban már részt vett a vágtán.

 

6. Gazal XIX-6

Eléggé izgő-mozgó 8 éves herélt vagyok. A 2013-as vágtán is részt vettem, de sajnos az elődöntőbe nem jutottam be. Az idei évben a társaim között szeretném megmutatni a tehetségem, mert az akciós mozgásommal kitűnök a többi ló közül, amit remélem hasznosítani is tudok. Daniel Zurynek cseh lovas lovagolt tavaly, ahol második helyen végeztem. 

7. Shagya VII-1

5 éves herélt vagyok. A lovasaim szeretem, nem okozok nekik csalódást. Nem a legkényelmesebb lovaglású ló vagyok, de abban amiben kell, nagyon jól teljesítek. 2013-ban Qatar színeiben első helyen végeztem, tavaly a  kazah versenyző Adilkhan Khassenov lovassal 5. helyezést értem el tavaly.

8. Jussuf VIII-2
7 éves kanca vagyok, most indulok először a vágtán, igaz, hogy a szüleim között vannak jó fogatos felmenők, de mi mint Shagya-arab fajta bizonyítani tudunk más területen is. Szurkoljatok nekem.

 

9. Kemir VI-2

Tavaly már indultam a Nemzeti Vágtán. Akkor nem jutottam be a döntőbe, de idén szeretném megnyerni! Pici vagyok, de nagyon gyors. Már alig várom, hogy indulhassak. Érzékeny ló vagyok, szeretem ha megsimogatnak, attól egy kicsit megnyugszom. 

10. Gazal XXII-4
4 éves kanca vagyok, az apukám Gazal XXII törzsmén, aki nagyon jó ugróló és kitartó Gazal törzs egyik kiváló egyede. 

11. Shagya VI-1

6 éves kanca vagyok. 2013-ban is részt vettem a vágtán, bár megleptem mindenkit, hogy milyen jól teljesítettem. A 3. helyet szereztem meg, Szerbia színeiben. Bár elég vékonyka és ideges típus vagyok, de mindez csak azért, hogy minél előbb vágtázhassak és bebizonyíthassam, hogy jobb leszek mint a múlt évben.

12. Jussuf VIII-2
6 éves kanca vagyok, nincs akkora tapasztalatom a vágta terén, de a szüleim már bizonyítottak és én is készen állok arra, hogy megmutathassam a Nemzetközi Futamnak, hogy én vagyok a legjobb. 

13. O’Bajan XXII-1

Kiegyensúlyozott, könnyű lovaglású, 6 éves kanca vagyok. 2013-ban is részt vettem a Nemzeti Vágtán, 2. helyezést értem el. Ebben az évben is mindent megteszek annak érdekében, hogy legalább ilyen jól sikerüljön.

2015. szeptember 17.