Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Tízezren szurkoltak a Vajdasági Vágtán

Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Vajdasági Vágtát, ahol május 28-án mintegy tízezer látogató élvezte az izgalmas és változatos programokat a Topolya melletti lóversenypályán. A vajdasági magyarok körében megnövekedett az érdeklődés a lovassport iránt, amit bizonyít az egyre nagyobb tömegeket vonzó családi rendezvény.

25 versenyző díszes felvonulásával kezdődött a IV. Vajdasági Vágta május 28-án, pontosan délben, majd öt futamban szálltak nyeregbe a településeket képviselő lovasok. Izgalmas megmérettetést láthatott a közönség. Minden előfutamról csak egy versenyző juthatott a döntőbe, s az eredmény olykor csak métereken múlt. A Vajdasági Vágtáról négyen kerülhettek be a budapesti futamokba: a Nemzeti Vágta délvidéki előfutamát Óbecse lovasa, Kálay Attila nyerte Copra nevű lovával, a második Temerin színeiben Morvai Zoltán lett Fellinivel, harmadikként pedig a Topolyát képviselő Víg Dániel ért célba Likota nevű lovával. Továbbá negyedikként a házigazda, Zobnatica képviselője, Davidović Dejan Leon nevű lovával szerezte meg a budapesti döntőben való indulás jogát.

A Vajdasági Vágta kísérőrendezvényei is nagy sikert arattak: a kettes- és négyesfogatok szinkronhajtó versenye, valamint az ügetőfutamok is szépszámú érdeklődőt vonzottak. Akárcsak a Kishuszárvágta, ahol a négyfős mezőnyből Zentagunaras képviselője, Januskó Szabina ért elsőként célba Dáma nevű póniján.

A Nemzetközi Vágta szerbiai előfutamát Suzana Sekulić nyerte Aaron nevű lovával. Így ő képviselheti majd Szerbiát a magyar fővárosban, a Nemzeti Vágta 12 országot megmozgató Nemzetközi Vágtáján. A győztes azonban lovát nem viheti magával a megmérettetésre, a Nemzetközi Futam versenyzőinek ugyanis a Bábolnai Ménesből sorsolnak ki majd egy-egy lovat a versenyre.

2016-ban immár 4 határon túli vágta kerül megszervezésre, a Vajdasági Vágta mellett lesz ismét Székely és Felvidéki Vágta, valamint idén először Szlovéniában, Muravidéken, Lendva településen is rendeznek Elővágtát. Így szeptember 16-18. között a 72 településből álló budapesti mezőnyben 16 határon túli versenyző mérheti össze tudását a Hősök terén.

 

2016. május 30.