Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Nyírségi Vágta az összetartozás jegyében

Több ezer ember gyűlt össze a Nyírségi Vágtán, amelyet június 5-én az Ameko Lovasklub szervezésében, a II. Szabolcsi Lovasfesztivál keretei között rendeztek meg Dögén. A látogatók között voltak politikusok, közéleti személyiségek, sportolók, olimpikonok, zenészek, valamint a pop és a mulatós zene sztárjai.

A régió legnagyobb, legszínesebb fesztiválja a Szabolcsi Lovasfesztivál, ahol idén is a lovak a lovassportok, a hagyományok és a versenyzésé volt a főszerep! Lóverseny, agárverseny, lóerők, fogathajtó versenyek, családi és gyerekprogramok, sport, zene, buli, mulatós fellépők, vidámpark és gasztronómia.

A többnapos programsorozat pénteken szabadtéri sportfesztivállal indult, ahova kétezer gyermek látogatott el és ingyenesen próbálhatott ki különböző sportágakat. Volt lovaglás, íjászat, lövészet, tűzoltó bemutató, foci, pingpong és Bunyós Pityuval is bokszolhattak.

A szombat ügyességi versennyel indult, majd kézműves foglalkozások, egész napos kirakodóvásár, ingyenes programok várták a vendégeket. A Nemzetközi Népművészeti Fesztivál keretében délután szlovák, román, szerb, ukrán és magyar fellépők érkeztek közel kétszázan a Lovasfesztiválra, ahol zenés, táncos, népművészeti hagyományőrző programokat mutattak be a színpadon. Egész hétvégén agárfutamok szórakoztatták a közönséget, a szombat este pedig hajnalig tartó mulatós fesztivállal zárult.

Vasárnap, a Nyírségi Vágta napján a 100. jubileumi Nemzeti Vágta Előfutamot is ünnepelték. 2016 szeletes Vágta-tortát vágott fel a színpadon a rendezvény fővédnöke, dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Lázár Vilmos a Nemzeti Vágta elnöke, valamint Bertók Viktor a Nyírségi Vágta szervezője.

Napközben a celebfogathatjtók között olyan politikusokkal, közéleti személyiségekkel és könnyűzenei sztárokkal találkozhattak a látogatók, mint Kiss Antal, miniszteri biztos, Tóth János a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, de hajtott a kisvárdai és a dögei polgármester, valamint a mulatós Jolly és Suzy is. A versenyt végül Tóth János nyerte. Több ezren szurkolták végig a futamokat, melyeket Pécsi István közvetített a nap folyamán, a legnagyobb izgalmat pedig természetesen a Nyírségi Vágta döntője hozta, melyet élő televíziós közvetítés is kísért.

Lázár Vilmos elmondta: a Nemzeti Vágta Előfutamai kapocsként fogják össze az anyaország és a határon túli településeket.
- Ez egy egymásba kapaszkodó rendszer, ami aztán szeptember közepén, a Hősök terén tornyosodik, ott éljük meg azt a katarzist, amire minden évben nagyon várunk – tette hozzá a Nemzeti Vágta elnöke.

A Nyírségi Vágta 14 indulója – köztük olyan határon túli települések is rajthoz álltak, mint Ungvár és Beregszász – 4 előfutamban mérte össze tudását, végül a döntőben a Döge színeiben vágtató Kriskó Norbert győzedelmeskedett Merész (Szonja) nyergében, a második a Nyírbogdányt képviselő Csajka Csaba Ringló hátán, a harmadik pedig Újfehértó lovasa, Garai Richárd lett Liliom „F” nevű lovával. Ők már biztosan ott lesznek szeptember 16-18. között a budapesti Hősök terén, a Nemzeti Vágta futamain.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után Szikora Robi és az R-GO gidák, valamint a Neoton Família koncertezett, majd tűzijátékkal zárult a fesztivál, ahol a nemzeti összetartozás jelképeként postagalambokat és piros-fehér-zöld héliumos léggömböket is a magasba engedtek.

Fotók a Nyírségi Vágtáról »

2016. június 7.