Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

A Vígszínház színésznője is nyeregbe száll

A hölgyeket Puzsa Patrícia képviseli idén a Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamában. A Vígszínház fiatal színésznője egyelőre tehetséges pályakezdőnek számít a világot jelentő deszkákon, a ló nyergében azonban már komoly rutint szerzett. Ennek ellenére nem álmodozik a győzelemről, csupán jól akarja érezni magát a Nemzeti Vágtán és biztonságban célba lovagolni a jótékonysági futamban.

 

A 26 éves színésznő gyerekként még nyereg nélkül ülte meg a lovat. Tíz évesen, amikor lovagolni kezdett, édesapja egyik ismerőse révén kezdett el lovagolni, akinek volt két hasonló korú lánya és két fiúval kiegészülve amolyan „korosztályos” lovaglást tanultak először karámban, aztán terepen. Ma már nem próbálná meg szőrén, bár úgy emlékszik, a nyereg nélküli lovaglás jó biztonságot adott kezdő lovasként.

„Tíztől tizennyolc éves koromig lovagoltam aktívan, de amíg a Budapesti Gazdasági Egyetemre jártam, hetente-kéthetente akkor is kijutottam a lovardába. Amikor Kolozsvárra kerültem színházat tanulni, akkor már nem volt rá sem idő, sem lehetőség, maximum nyáron, amikor hazajöttem” – emlékszik vissza Puzsa Patrícia, aki lovasként megérezte, melyik lónak mi az erőssége vagy a hibája, tudta, hogyan kell hozzájuk viszonyulni problémás helyzetekben.

„Amikor megpucolom, felszerszámozom, létrejön egy építhető kontaktus a ló és köztem. Minél többet megyek vele, annál jobban összeszokunk. Furcsa hasonlat, de olyan, mint az autó. Az autót ugyanúgy meg kell ismerni, hogyan gyorsul, milyen esetleges gyengeségei vannak. Persze itt egy élőlényről van szó. Az autó úgy mozog, ahogy a vezetője szeretné, a ló irányítható, de ha ő nem akarja azt, amit én, akkor annak azonnal jelét adja. A lényeg az összhang keresése, akárcsak a színházban. Ott is az együttes munka a fontos, nem az, hogy hogyan tudok a kollégám hátán kapaszkodva utazni” – mondja a színésznő, aki A dzsungel könyve Túnájaként is látható a Pesti Színházban.

Patríciának több közös lovas élménye is van édesapjával, aki ma már csak a karám mellől nézi lánya lovaglását, de néhány éve még ő is nyeregbe szállt. „Papával egy erdei ösvényen lovagoltunk, szinte csak a patanyomok látszottak meg a földön. Papa pont biztonságosan elhaladt két vaddisznó mellett, én már csak azt vettem észre, hogy ott vannak a bokorban. Amikor elkezdtek futni felém, annyira megijedtünk, hogy a rétig vágtáztunk, hátra sem mertünk nézni, szerencsére nem értek utol és megúsztuk a kalandot” – meséli mosolyogva a lovaglás mellett több sportot is kipróbáló színésznő.

 

„Hat éves koromtól kézilabdáztam, aztán fociztam, pingpongoztam, atletizáltam, ezeket mind versenyszerűen, aztán ezekből maradt a kézilabda, mint a fő irány, és a pingpong. Atlétikán belül a távolugrás és a hosszútávfutás ment jól. Idén elhatároztam, hogy igyekszem összehangolni a sportot a színházi munkáimmal, mert gyakran hiányzik a mozgás. A dinamikám a sportnak köszönhető. Az utóbbi egy évben kicsit jobban odafigyeltem az étkezésre, de még mindig nem mondanám, hogy kellően egészségtudatosan táplálkozom. A szépségápolásban a mézre esküszöm. A hajamat mézzel, tojással és sörrel szoktam mosni, főleg nyáron. Nem hiszek a mesterséges anyagokban. A szőke hajam adott, természetes anyagokkal segítek rá kicsit, hogy világosabb, hamvasabb legyen. De ezt is csak azért, mert évad közben olyan erősen igénybe van véve, hogy valamivel muszáj regenerálnom” – tette hozzá a színésznő, aki jelenleg az Audiencia című előadásban próbál Valló Péter rendezővel.

Puzsa Patríciának a Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutama lesz élete második lóversenye, az első nem nyerte el a tetszését, ezért reméli, hogy most jobban megszereti. „Én a lovaglást a szabadsága miatt szeretem, az erdőben való kóricálást, a friss levegőt és a közös élményt a lóval. Nem a versenyzés a cél, hanem a száguldás szabadsága, ahogy a hatalmas, izmos testű állat együtt mozog a testemmel. Büszke vagyok, hogy a Nemzeti Vágta Jótékonysági Sztárfutamában a Vígszínházat képviselhetem. Az a célom, hogy biztonságban végigmenjek a pályán, élvezzem a lovaglást, ha ezen kívül egy jó helyezést is sikerül elcsípni, az plusz öröm lesz – kacsint cinkosul Puzsa Patrícia.

Fotógalériánk az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam edzéséről »

2016. szeptember 9.