Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ünnep, stílus, elegancia

Egy tradicionális társadalmi esemény stílusos megjelenést kíván, a nemzetközi lovasversenyeken a szigorú öltözködési szabályok betartása elengedhetetlen. A női és férfi eleganciát gyakran a legapróbb részletekre kiterjedő előírásokba foglalják és a lovak mellett gyakran főszerepet kapnak az elegáns ruhaköltemények és a kalapok.

Minden országnak megvannak a maga nemzeti hagyományai, melyek mind a mai napig áthatják, színesítik az adott kultúrát, és formálják a világ más népeiben a róluk kialakult képet (Velencei Karnevál, Salzburgi Mozart fesztivál, Riói Karnevál, Sienai Palio).

Hazánk is számos hagyománnyal bővelkedik, amelyet a Nemzeti Vágta egyedülálló módon ápol egy több napos országimázs fesztivál keretében. Modern értelmezésben jelennek meg a nemzeti tradíciók, amelyek egyben gazdagítják is népünk kulturális örökségeit.

A Nemzeti Vágtán a magyar huszár hagyományok és a lovas sport tradíciói előtt tisztelgünk, a különböző településekről érkező versenyzők, csapatok pedig az egész országot képviselik a budapesti Hősök terén. A Vágta szellemiségéhez méltó öltözködési etikett is ezt a tiszteletet szolgálja és egyben segíti a lelátókon ülő közönség ruhaválasztását.

- A smart casual vagy a hagyományőrző viselet (Bocskai vagy népművészeti darabok) kitűnő választás lehet a nemzeti tradíciót ápoló rendezvényen. A férfiaknak szövetnadrág inggel, zakóval, a nőknek pedig elegáns nadrág blúzzal, kosztüm, vagy ruha lehet a legalkalmasabb választás. Ha valaki kedveli a kalapot, vagy a fejdíszt, igazán attraktívvá teheti megjelenését – mondja Schilling Kolos, a Nemzeti Vágta jelmeztervezője és stylistja, aki 9 éve dolgozik a rendezvény kulisszái mögött.

A nagy nemzetközi lóversenyeken kerülik a sportos ruhadarabok viseletét, a világos színű farmert és a tornacipőt, a baseball sapkát. Ahogy látjuk, a nap elleni védekezéshez inkább szalmakalapot vagy panama kalapot választanak. Már csak a balesetveszély miatt is kerülendő a papucs, a rövidnadrág és a spagetti pántos topok, valamint az alkalomhoz nem méltó pólók pedig szintén nem igazán illenek egy-egy ilyen társadalmi eseményhez.

A Nemzeti Vágta versenyszámai között nagy népszerűségnek örvend a Nemzetközi Futam, amelyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg. Fővárosunkba a világ számos pontjáról érkeznek vendégek, akik országuk képviseletében hagyományos öltözetükben látogatják a rendezvényt. A magyarság tradíciókra épülő, határokon átívelő, történelmi hangulatú lovasversenye tehát olyan egyedülálló népünnepély, ahol a stílus, a modernitás és a különböző kultúrák is találkoznak egymással.

2016. szeptember 14.