Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Új magyarországi és határon túli helyszínek a 2019-es Nemzeti Vágta programjában

Az idei évben sem maradnak Nemzeti Vágta nélkül a lovaglás és a magyar hagyományőrzés szerelmesei. A lovasok 16 helyszínen kvalifikálhatják magukat a budapesti döntőbe. Idén egy újabb határon túli helyszínnel bővül a versenysorozat, így most már Eszék lovasai is megmutathatják tudásukat a közönségnek.

Az Elővágta sorozat május 18.-án, Topolyán indul a Vajdasági Vágtával. A Nemzeti Vágta 2018-as bajnoka a temerini Nagy Arnold, tavaly a Vajdasági Vágta győzteseként jutott be a budapesti döntőbe, majd a Hősök terén állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az idei évben két új település is csatlakozik az Elővágták sorához: Érden és Eszéken is fognak Nemzeti Vágta előfutamot rendezni. A versenyeket május 18. és augusztus 25. között bonyolítják le, a továbbjutók pedig október 19-20-án állhatnak rajthoz a Hősök terén megrendezésre kerülő döntőben.

A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is egy kiemelkedő történelmi személyiség előtt tisztelegnek a Nemzeti Vágta szervezői. Tavaly Görgei Artúr születésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg, az idei évben pedig Kazinczy Lajos, a 15. aradi vértanú előtt róják le tiszteletüket. 1849. október 25-én végezték ki Aradon Kazinczy Lajos honvédezredest, az író Kazinczy Ferenc 29 éves fiát. A fiatal ezredes részt vett a pákozdi csatában, a tavaszi hadjáratban Klapka György dandárparancsnoka volt, majd a Komáromi Vár mozgóőrségének parancsnoka, végül a hétezer fős észak-erdélyi hadtest vezéreként tette le a fegyvert Zsibónál az orosz Grotenhjelm tábornok előtt. Az 1849. április 19-i nagysallói győztes ütközetben tanúsított helytállásáért megkapta a Magyar Katonai Érdemrendet.

A Nemzeti Vágta egyedülálló lovas ünnep és magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi településfesztivál. Célja a lovas hagyományok felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése. A Hősök terén kialakított versenypályán a futamok között kocsitoló, ugró és fogathajtó versenyre is sor kerül, továbbá huszár és honfoglaló lovas hagyományőrző egyesületek, csikósok, trükklovasok és szabadidomítók produkciói szórakoztatják a közönséget. Az Andrássy úti Vágta Korzón az induló települések mutathatják be népviseletüket, városuk, falujuk nevezetességeit, a tájegységükre jellemző népi iparművészeti és kézműves alkotásokat, szakmákat és lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat.

A rendezvényre a belépés ingyenes. A www.vagta.hu oldalra hamarosan felkerül az előzetes program és indul a lelátójegyek értékesítése.

Sajtókapcsolat:
Farkas Zsolt
sajto@vagta.hu
Mobil: +36 30 685 8327

2019. május 23.