Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ötnapos, országos rendezvénnyé nőtte ki magát a Nemzeti Vágta

2010-ben öt napon keresztül, még több programmal és versennyel várja a látogatókat a Nemzeti Vágta. A június 2-a és 6-a közötti esemény középpontjában egy történelmi hangulatú lovasverseny áll, amelyre az indulók heteken, hónapokon át készülnek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutatnak be országnak-világnak. Idén az 56-osok terén, a Széchenyi pályán is láthatunk versenyeket, lovas bemutatókat, az Országkonyhán pedig megkóstolhatjuk a vidék jellegzetes magyar ételeit. A különleges összetételű homokpályán az ország településeinek lovai és lovasai vágtáznak egy gyönyörű vándordíjért, az 1840-es évekből való huszárszablyáért és a 20 milliós fődíjért. De mindezek előtt hat hétvégén keresztül, 14 vidéki helyszínen elindulnak a Vágta hivatalos előfutamai.

 A sajtóanyag innen tölthető le (.doc):
NemzetiVagta2010_sajtoanyag_2010-04-20.doc > >>
NemzetiVagta2010_sajtoanyag_-rövid_2010-04-20.doc > >>

 

A Nemzeti Vágta a magyar települések legnagyobb seregszemléje

A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és, hogy hidakat építsen az egyes települések, azok lakosai, illetve a magyar vidék és a főváros között. A „magyarság, mint lovas nemzet” tematika köré szerveződő rendezvény gerincét a lovassport, a lovas hagyományok, és ehhez kapcsolódóan a természet-közeli életmód népszerűsítése adja. A fő attrakció a minden alkalommal megrendezésre kerülő speciális lovasverseny, a „Vágta” amelyen az egyes települések színeiben induló (jellemzően amatőr) lovasok mérik össze tudásukat és szerencséjüket.

A Vágta nem egy klasszikus értelemben vett lóverseny. Szabályai egyediek, a profi zsokék és a magas hendikep számú telivérek eleve nem vehetnek részt a versenyen, itt a vidám és nemes versengés a bajtársiasság sokkal előrébbvaló, mint a győzelem, bár az egymillió forintos futamgyőzelmi díjak, illetve a 20 millió forintos fődíj sem elhanyagolható szempont.

A Vágta több mint egy lóverseny:

  • Az Andrássy úton felállított pavilonokban a résztvevő települések bemutathatják helyi értékeiket, népművészeti hagyományaiktól egyészen a kortárs kulturális, tudományos vagy gazdasági megvalósításokig; a megmérettetéshez tartozóan keressük és díjazzuk a Vágta Korzó legszebb PORTáját;
  • A látogatók a számos szórakoztató program mellett, az Országkonyha keretein belül megízlelhetik a különböző magyar régiók kulináris különlegességeit;
  • A helyi szponzorok (vállalkozók), mint nevezők a településhez kapcsolódva bemutatkozhatnak az egész ország közönsége előtt;
  • A résztvevő települések vezetői a Polgármesterek Reggelijén „politikamentes” közegben találkozhatnak és oszthatják meg tapasztalataikat egymással.

A Nemzeti Vágta a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. Az elmúlt években 9 határon túli település nevezett a Vágtára Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Burgenlandból. Idén a tervek szerint Erdélyben már előfutamokat is szerveznek és kárpátaljai résztvevője is lesz a Vágtának.

A Vágta tartalmas szórakozást kínál a kisgyerekektől a nyugdíjasokig minden generációnak kortól, foglalkozástól vagy világnézeti hovatartozástól függetlenül. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a közönség gerincét a gyermekes családok alkotják, kihasználva a közös szabadtéri szórakozás lehetőségét.

Az egyedi szépségű környezet, a hagyományőrző huszárok pompás felvonulásai, a gyönyörű paripák fenséges vágtája olyan különleges légkört kölcsönöz a Nemzeti Vágtának, amely a kezdetektől fogva nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtó és közvélemény érdeklődését is felkeltette. A szervezők okkal remélik, hogy a Nemzeti Vágta hamarosan Budapest világhírű attrakciója, és a magyar országimázs egyik ékköve lesz.

A Nemzeti Vágta törekszik a hagyományok és a modernség harmonizálására. Már első évtől kezdve próbálja a kortárs művészetet is integrálni a fesztiválba. Szőke Gábor Miklós fiatal és igen tehetséges kortárs szobrász művész falovai színesítik majd az idei Vágta Korzó vagy épp a Felvonulási tér szegleteit.

 

Újdonságok a 2010-es Vágtán:

2010-ben a Nemzeti Vágta vidéki és budapesti versenyei gróf Széchenyi István emlékének adóznak. A Vágta Rendezvények programját a Széchenyi Emlékbizottsággal szoros együttműködésben alakítjuk ki.

A Nemzeti Vágta minden évben egy, a nemzeti identitásunkat meghatározó történelmi hősünk tiszteletére kerül megrendezésre. 2008-ban Mátyás királynak, 2009-ben az 1848-49-es Szabadságharc gyermekhőseinek állított emléket. A 2010-es év Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója, (1860. április 10.), ezért tisztelgünk idén a Legnagyobb Magyar emléke előtt.

„ ... az akkori Európában a legismertebb magyar „termék” az ország arca a huszár volt, Széchenyi a modern, sokoldalú lovaskatona mintaképe, ennek a katonatípusnak volt a tisztje, és a szó szoros értelmében reklámhordozó követe, hiszen huszártiszti szolgálata alatt számtalan diplomáciai küldetést teljesített. ... (Ő) a magyar lótenyésztés modernizációjának, illetve az európai (elsősorban angol) mintára kialakított lóversenyek atyja

.... Az első lóversenyek a polgári gondolkodás elterjedésének helyszínei az arisztokrácia és a nemesség körében, az a társasági rendezvény, ahol először lebomlanak a születési előjogok, a rendiség által állított korlátok a társadalom különféle osztályai, rétegei között. A lóversenyzés ad teret a nagypolgárság vagy akár a tehetősebb parasztgazdák számára is, hogy összemérje tudását, anyagi tehetségét, szakértelmét, ügyességét az uralkodó elitével egyelőre csak a lótartás, -tenyésztés, -versenyeztetés vonatkozásában. Ez volt az első komoly rés a születési előjogokon nyugvó rendiség által a polgári átalakulás elé állított falon.”

Dr. Kedves Gyula
történész, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója

 

A 2010-es Nemzeti Vágta 5 naposra bővül Budapesten, és a Hősök terén megépített versenypálya mellett egy új pálya is létesül az 56-osok terén. A Széchenyi-ről elnevezett második pályán a legváltozatosabb lovas bemutatók, kulturális és gyerekprogramok, esti gálaműsorok szórakoztatják majd a közönséget. Széchenyi a témája az idei rajzpályázatnak is, amelyet az általános iskolai korosztálynak hirdettünk meg.

A Vágta szervezői különös hangsúlyt helyeznek arra, hogy a rendezvény a magyar vidék és a lovas élet adottságaihoz minél jobban illeszkedjen, jó bemutatkozási lehetőséget és nyerési esélyeket biztosítson minden résztvevőnek a legkisebb településtől a fővárosig.

Ennek jegyében idén két további újítás is születik:

  1. A 2010-es évtől kezdve külön díjazzuk a futamokon résztvevő magyar lófajtákkal versenyzőket. A magyar fajták győztesének lova ingyenes nevezést nyer a következő évi futamra, a lovas pedig 200 000 forint különdíjban részesül.
  2. A másik lényeges változtatás a versenyszabályzatot érinti. Ennek megfelelően profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak nem indulhatnak a versenyen. Mindez nagyobb esélyegyenlőséget és még izgalmasabb versenyt teremt. Ezek a változások jelentősen növelik a nem telivér lovak esélyeit is.

Részben a fenti módosításoknak is köszönhető a 2010-es év legnagyobb újdonsága, amely hosszú távra meghatározza a Nemzeti Vágta arculatát:

A szervezők legnagyobb örömére, idén már 14 vidéki közösség csatlakozott a Nemzeti Vágta programjához, önálló előfutamokat szervezve a Vágtára.

Ez teljesen új helyzetet teremt. A Nemzeti Vágta, a vidéki futamok szervezői és a budapesti főszervezők együttműködésére alapozó, egész éves, országos programsorozattá teljesedik ki.

 

A Nemzeti Vágta előfutamai:

Nemzeti Vágta előfutamot az a helyi Önkormányzat, Kistérségi társulás, egyesület, lovarda, panzió, más vállalkozás vagy magánszemély szervezhet, aki a Vágta közös szabályait elfogadja és vállalja, hogy az előfutam győztesét benevezi a budapesti futamra.

A Nemzeti Vágta főszervezői egységes keretet és gazdag háttérszolgáltatásokat biztosítanak az előfutamokhoz az alábbiak szerint:

  • Az egységes versenyszabályzatot, és biztonsági szabályzatot;
  • Az egységes Vágta arculatot, (logót, szignált, plakát- és, meghívómintákat, programtervezetet stb.);
  • Az előfutamok beharangozását országos rádió és televízió csatornákon valamint nyomtatott médiumokban;
  • További médiatámogatást a országos és helyi médiumok megszerzéséhez;
  • Egységes formaruhát az előfutamok döntőseinek;
  • A budapesti Vágtán való megjelenést az előfutam szervezőjének;
  • Megjelenést a Vágta központi honlapján; (2010 őszétől önálló feltölthető előfutam honlapot minden szervezőnek);
  • Megjelenési lehetőséget a Vágta összes központi rendezvényén;
  • Még számos a szabályzatban szereplő szakmai és szervezési támogatást.


A Vágta előfutamait az egyes régiók önállóan szervezik. Ahány település annyi szokás, de egy dolog közös: a cél, hogy a napi ellentéteken és kétségeken felülemelkedve ünnepeljünk, ismerjük meg értékeinket, hirdessük az összefogás, az egészséges életmód, a természetszeretet fontosságát, és mindebből hosszútávon is életképes hagyományt teremtsünk.

A Magyar Turizmus Zrt. tematikus éve 2010-ben, a Fesztiválok éve!

Az elmúlt években Magyarország „fesztivál-nagyhatalom” lett, amelynek keretében az érdeklődők a kistelepülések apraját-nagyját megmozgató helyi kezdeményezésektől, a nemzetközi hírű nagyrendezvényekig színes palettán válogathatnak.

A 2010-es előfutamok:

  1. Bácskai Vágta Április 24. Baja;
  2. Bükkösdi Vágta Április 25. Bükkösd;
  3. Sarkadi Vágta Május 1. Sarkad;
  4. Nyírségi Vágta Május 2. Nyíregyháza;
  5. Bácsalmási Vágta Május 8. Bácsalmás;
  6. Balatoni Vágta Május 9. Rádpuszta;
  7. Palóc Vágta Május 15. Mátranovák;
  8. Széchenyi Vágta Május 16. Nagycenk;
  9. Kocséri Vágta Május 16. Kocsér;
  10. Kisalföld Vágta Május 22. Győr-Gyirmót;
  11. Jász Vágta Május 23. Jászberény;
  12. Festetics Futam Május 23. Gyenesdiás;
  13. Bikali Vágta Május 29. Bikal;
  14. Északi Vágta Május 30. Miskolc;


A Nemzeti Vágta vidéki előfutamainak általános fővédnöke Dr. Gr. Bethlen István, a Magyar Páneurópa Unió elnöke. A helyi futamok számos kiváló szakember és közélezi személyiség védnökségét élvezik.

Jótékonysági sztárfutam a Nemzeti Vágtán:

Az idei Nemzeti Vágta sem maradhat jótékonysági sztárfutam nélkül, amely során most Hujber Ferenc, Pintér Tibor, Stohl András, Hajas László és egyetlen hölgyként Terecskei Rita pattan nyeregbe és méri össze tudását. A versenyszabályok változása ezt a futamot is érinti, amelynek értelmében a sztárok telivérek helyett magyar lovakkal állnak majd rajthoz.

Hujber Ferenc nagyon örül, amiért Geszti Péter felkérte, hogy vegyen részt a versenyen. „
Tíz évvel ezelőtt lovagoltam először, egy évig gyakoroltam, azóta sajnos nem volt időm és alkalmam erre a sportra, ezért is örülök, hogy részt vehetek a versenyen, és ígérhetem, maximálisan felkészülök majd. Nem a győzelem a fontos, bár most beszéltem Mikóczy Zoltánnal és azt mondta, megkapom Overdose-t. De a viccet félretéve, ez az egész rendezvény remek lehetőség, hogy erősítsük az itt élők magyarságtudatát és ápoljuk a lovas hagyományainkat” - mondta a színész-műsorvezető, aki azt is elárulta, hogy felesége, Cynthia is lovagol, így a felkészülés és a verseny alatt ott szurkol majd a pálya mellett.

A versenyszabályok változása talán Pintér Tibor esélyeit növelheti a leginkább, aki idén bizakodóbban készül a versenyre.
„Ha belegebedek se tudom legyőzni Hajas Lacit vagy Stohl Andrást, mert nehezebb vagyok náluk. Tavaly a Katedrális című film forgatása miatt 102 kilóra gyúrtam magam, ami a versenypályán bizony húsz lóhossznyi hátránynak felel meg. Idén a szabályok változása miatt kiegyenlítődhet a verseny, ugyanis a félvérek hamarabb elfáradnak, mint a telivérek, és akkor nagyszerűen tudom kamatoztatni a sokéves díjugratás során elsajátított technikai tudásom. Arról nem is beszélve, hogy a Vágtára és Trója című rockoperára való készülődés miatt rengeteget fogytam.” - mondta a színész, aki nem adja fel, hogy egyszer a Nemzeti Vágta dobogójára állhasson, és ha nyer, az összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány javára ajánlja fel.

A tavalyi győztes, Stohl András idén is örülne, ha nyerne, de nem lesz szomorú, ha mégsem sikerül.
Természetesen hajtok a győzelemért, ugyanakkor szeretném, ha más is átélhetné azt a fantasztikus pillanatot, amikor az ember elsőként szakítja át a célszalagot a Nemzeti Vágtán.  Idén is Fóton készülök fel a versenyre, egy gyors magyar lóval.” - mesélte a színész, aki már nagyon várja az idei Vágtát, ahol a Kapaszkodó Alapítványnak ajánlja fel nyereményét.

Hajas László versenytársaihoz hasonlóan nem a győzelmet tartja elsődleges célnak.
Nem az a fontos, hogy győzzek, hanem hogy idén se történjen semmi bajom: ne essen el a ló, ne ficamodjon ki a lábam. Azt kívánom, hogy mindenki érezze jól magát, hogy mindnyájan együtt, jó hangulatban élvezhessük a magyar ló ünnepét.” - hangsúlyozta a sztárfodrász, akinek eddig minden versenyen meggyűlt a baja a gravitációval. Laci egyébként a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány számára ajánlotta fel a nyereményt győzelme esetén.

A hölgyek becsületét az idei sztárfutamon a Zanzibar énekesnője, Terecskei Rita védi meg, aki nagy állatbarátként a Ceglédi Állatmenhely Nyílt Alapítvány javára ajánlaná fel nyereményét.
Számomra az idei futamon elsősorban a túlélés a cél, hiszen a tavalyi Vágta óta nem gyakoroltam, mert a zenekar miatt nem volt időm erre. Ráadásul most egyedüli lányként képviselem a női nemet, ami egy kicsit ijesztő. Igyekszem megfelelni az elvárásoknak.” - mesélte az énekesnő, aki egyébként a tavalyi Vágta kedvéért tanult meg lovagolni.

 

Programok a Nemzeti Vágtán

A Hősök terén

Hagyományos Vágtaversenyek:
  • előfutamok, középfutamok, a döntő
  • Kishuszár Vágta: előfutamok, döntő

Speciális bemutató futamok:

  • Jótékonysági sztárfutam
  • akadályvágta (a körpályán átugrandó akadályokat, sövényfalat helyezünk el, ugyanúgy legjobb időeredményre és a leggyorsabb befutó kiválasztására zajlik)
  • Széchenyi emlékfutam egykori neves lovas versenyzőkkel
  • Huszárbajnokság döntő, az ország legjobb csikósa döntő

Történelmi felvonulások, lovas játékok, tüzes vágta

Vágta nyitó Ország felvonulás: a benevezett települések képviselőinek ünnepi díszfelvonulása megnyitóval egybekötve.

 

SzéP programok, azaz a Széchenyi pálya az 56-osok terén:

Sportlovasversenyek: díjugrató verseny, magasugróverseny (Szotyori Nagy Kristóf szervezésével)

Lovas szakágak és egyéb bemutatók: military, lovas divatbemutató, lovaspóló mérkőzés, csikósbajnokság,- az ország legjobb csikósának megválasztása, magyar lófajták bemutatása.

Gyerekműsorok: 45 perces gyerekeknek szánt belépőjegyes lovas műsor, benne lovas bohócok, kaszkadőrök, pónilovas bemutatók.

Lovas ovi: délelőttönkénti zenés ló simogató program lovastorna bemutatóval.

Történelmi lovasbemutató: a Vágtára meghívandó történelmi lovas egyesületek önálló bemutatkozási lehetőségei, a  csapatok ezentúl részt vesznek a Vágta pálya történelmi felvonulásaiban is. Ebbe a körbe értendő a Kassai féle honfoglaló lovas csapat és a huszár egyesületek is. (A legügyesebb huszárt megválasztó huszárbajnokság előválogatói is itt történnek, a döntőnek a Vágtapálya ad helyet).

Esti belépőjegyes lovas show: a fenti programok legkiválóbb résztvevői cirkuszi lovas produkciókkal és egyéb látványelemekkel (pirotechnika, táncosok) kiegészülve.

 

A Nemzeti Vágta, mint országos vidékfejlesztési és integrációs projekt:

A Nemzeti Vágtán való részvétel nemcsak nemes ügy, de kivételesen hatékony településmarketing eszköz is. A rendezvény egyik erőssége, hogy egyszerre kínál lehetőséget személyes kapcsolatépítésre és országos médiajelenlétre. A résztvevő települések neve és címere, a helyi szponzorok és véleményformáló személyiségek bemutatásra kerülnek a budapesti központi eseményeken, illetve számos nyomtatott és elektronikus médiumban. 2009-ben 90 település részvétele mellett, 100 000 látogató, 1,2 millió tévénéző kísérte figyelemmel a Nemzeti Vágta eseményeit. Több mint 1000 riport és interjú jelent meg a helyi, az országos és a külföldi írott és elektronikus sajtóban. A tavalyi győztes Bácsalmásnak az elmúlt évben több média-megjelenése volt, mint az előző 3 évben összesen. A nyilvánosság persze csak egy a Vágta hosszú távú hozadékai közül.

A Nemzeti Vágta szervezett és dokumentált keretet kínál mindazon magyar települések számára, ahol a lovas élet erős hagyományokkal vagy nagyratörő tervekkel van jelen. Az így létrejövő országos hálózat jelentősen javítja a magyar lovas hagyományok megőrzésének, fejlesztésének és megjelenítésének esélyeit.

A budapesti döntőbe kerülő települések, illetve a győztes település speciális státuszt kapnak (ezüst- illetve aranypatkós települések), amit a bevezető utak mentén, az önkormányzat honlapján, illetve más hivatalos és turisztikai kiadványokon feltüntethetnek. Ennek megfelelően évente egy arany- és 15-16 ezüstpatkós településsel, egy-egy aranybokrétás, illetve nemzeti bokrétás lovardával (tenyészettel) gazdagodik a Vágtán résztvevő települések, lovardák, tenyészetek és panziók „lovas nemzet klubja”. 2011-től a Nemzeti Vágta évente egy külön kiadványt jelentet meg, amelynek kifejezett célja a Vágta partnereinek népszerűsítése, a belföldi és külföldi lovas turizmus erősítése.

A Nemzeti Vágta egyik legfontosabb célja, hogy hidakat építsen az egyes települések, azok lakosai, illetve a magyar vidék és a főváros között. Az országos sikerhez az út a helyi összefogással kezdődik. A Nemzeti Vágta kivételes belső kohéziós lehetőség a résztvevő települések számára. Az előkészületek során az Önkormányzat, a helyi sportolók, a legkülönbözőbb társadalmi szervezetek közös munkájához gyakran csatlakoznak helyi vállalkozások is szponzorként. Számos településen az önerős értékteremtés modelljévé vált a Vágtára való felkészülés.

A Nemzeti Vágta egy rendkívüli találkozási lehetőség. Egy ünnep, ahol mi magyarok vagyunk a vendégek és a vendéglátók is egyben. Egy egyedülálló alkalom, hogy legszebb hagyományainkat ápoljuk, megmutassuk önmagunkat és egymásra figyeljünk.

A Vágta a helyi erőfeszítéseket integrálja egy határokon átnyúló egésszé, új keretet teremtve, nemcsak a lovassportoknak, de a vidéki turizmusnak, a helyi és országos összefogásnak, az önerős megvalósításoknak, a tömegsportnak, az egészséges életmódnak, a természet- és állatszeretetnek is.

 

Ami mindenkit érdekel:

Finanszírozás:

A Nemzeti Vágta vállalkozási alapon működő rendezvény, akárcsak a Forma 1 vagy a Szigetfesztivál. A különbség az, hogy széles tömegek számára kínál ingyenes szórakozást, magyar értékeket támogat és 100%-ban magyar tulajdonban van.

A Nemzeti Vágta hivatalos szervezője a Vágta G.T. Kft. A cég egyetlen tevékenysége a Nemzeti Vágta és az ahhoz kötődő események megszervezése és lebonyolítása. A Nemzeti Vágta elnöke Dr. Tamás István, az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola rektora, a cég ügyvezető igazgatója Mizda Katalin. Lovasszakmai vezetője Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató, kreatív igazgatója Geszti Péter, produkciós vezetője Gőz László. A működés első három évében a Vágta G.T. Kft. jelentős tagi hitelre szorult, ami részben annak is betudható, hogy egyetlen fillér közvetlen állami támogatást sem sikerült szerezni a rendezvényhez. (Arra volt már példa, hogy egy állami vállalat átvállalta valamely település nevezési díját). A tetemes pénzáldozatok ellenére, a tulajdonosok Vágta alapkoncepciójához hűen, továbbra is fenntartják a rendezvény ingyenes látogathatóságát és bíznak benne, hogy néhány éves „felfuttatás” után a Nemzeti Vágta stabilan nyereséges – vagy legalábbis önfenntartó – eseménnyé válik. A tulajdonosok az esetlegesen keletkező nyereség jelentős részét a magyar történelmi lovasemlékek megóvására és rehabilitációjára fordítják.

A Vágta és a politika

Egy olyan rendezvény, amely a nemzeti hagyományokra épít, és elsődleges partnerként az ország településeit és azok önkormányzatait célozza meg, sosem tudja teljesen függetleníteni magát a politikától. Ez nem is feltétlenül cél, hiszen az is politika, ha egy közösség évi rendszerességgel bemutatkozik a fővárosban vagy, ha például két különböző pártállású polgármester együtt szólal fel a Polgármesterek Reggelijén.

A szervezők célja az, hogy a Nemzeti Vágta túlmutasson az aktuális pártpolitikai szempontokon, hogy a Vágtán azt ünnepeljük, ami közös bennünk, ami összeköt.

Ez nagyon fontos alapelv, hiszen ez garantálja, hogy minden vendég és résztvevő otthon érezhesse magát a Vágtán, és hogy a rendezvény az épp regnáló politikai kurzustól függetlenül hosszútávon életképes legyen. Éppen ezért a szervezők mindeddig kerülték exponált pártpolitikusok védnökségét a rendezvényen, remélve, hogy partnereik és a közönség megértik és értékelik ezt az alapelvet. Ez a Vágta politikája.

 

Múlt, jelen, jövő

Az, ami 2007-ben csak egy jó ötlet volt, 2008-ra már sikeres próbálkozássá erősödött, 2009-ben működő rendszerré állt össze és bebizonyította hosszú távú életképességét.

2010 évben tapasztalható érdeklődés, még a szervezők várakozásait is messze felülmúlja. Ma már a Vágta nem csupán egy országos fesztiválsorozat, de közkincs is, olyan érték, amit óvni és ápolni kell. A Nemzeti Vágta küldetésének megvalósítása, értékeinek megtartása és népszerűsítése érdekében Dr. Tamás István elnök neves közéleti személyiségekből álló 8 fős Szakmai Kuratóriumot hoz létre. A kuratórium alakuló ülése 2010 május végén lesz, ezt követően tájékoztatjuk a közvéleményt a kurátorok személyéről.

2011-ben Magyarország adja az EU soros elnökségét ami az egész világ figyelmét hazánkra irányítja. A szervezők szándéka szerint, ebben a rendkívüli  időszakban a Nemzeti Vágta lesz az egyik legnagyobb központi országimázs rendezvény. A 2010-es résztvevők és szponzorok elsőbbséget élveznek a 2011-es nevezések során is.

 

A Nemzeti Vágta számokban:

2008: 96 település, több tízezer látogató, 950 000 néző a képernyők előtt;

2009: 90 település, több mint 70 000 látogató, 1,2 millió néző a képernyők előtt; a Nemzeti Vágta első regionális előfutama Baján (Bácskai Vágta);

2010: 14 előfutam az ország különböző pontjain; 5 naposra bővülő rendezvény Budapesten; közel 300 résztvevő település országszerte; megújult versenyszabályok; magyar lófajták versenye;

  • Vágta pálya a Hősök terén 6200 m2, (500 m hosszú), a versenytáv 2 és fél kör: 1250 m, a pályát összesen 1 km kordon veszi körül;
  • Széchenyi pálya (lovasbemutatók, előadások, gyerekprogramok) 2800 m2 ;
  • a pályákra 60 kamionnyi, összesen 10.000 m3 speciális, nedvességre keményedő granulátumot terítenek szét, amelyet három különböző fajta homokból, többféle geotextíliából és glicerinből állítanak össze;
  • 8000 m2 ingyenesen látogatható terület, + összesen 11 fizetős lelátó, 2700 férőhellyel, 4 óriáskivetítő;
  • 100 sátor az Andrássy úton, a települések és szponzorok bemutatkozásához;
  • 2500 m2 istálló, 200 m3 forgács és 30.000 liter víz a lovak számára;
  • a rendezvényen több száz ember dolgozik a lóápolótól, a kiállítókon, biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át, a közterület-fenntartókig;
  • a Vidéki Vágtákon összesen mintegy 200 zsoké és ló méri össze erejét;
  • a budapesti Nemzeti Vágta versenyein és programjain közel 500 ló szerepel;
  • az RTL Klub televízió 12 kameraállásból közvetíti a Nemzeti Vágtát, ez a legnagyobb köztéri sportközvetítés Magyarországon.


Tanácsadók, védnökök, szakmai támogatók:

A Nemzeti Vágta szervezői csapatát a kultúra és a lovas élet olyan kiválóságai segítik, mint:

Székely Tibor a Nemzeti Vágta főkapitánya; a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke;
Barabás Éva újságíró, az RTL Klub műsorvezetője, az SOS Gyermekfalvak  magyarországi nagykövete;
Dr. Bethlen István gróf, a Magyar Páneurópa Unió elnöke; a Nemzeti Vágta előfutamainak általános fővédnöke;
Fábián László öttusázó, vívó, az 1988-as Szöuli Olimpia bajnoka, többszörös világbajnok; sportmenedzser;
Hermann Róbert az MTA doktora, hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa, a Hadtörténelmi Közlemények szerkesztőségi igazgatója;
Kassai Lajos a Kassai lovasíjász iskola alapítója, világhírű íjkészítő mester, többszörös lovasíjász bajnok;, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének birtokosa;
Dr. Kedves Gyula ezredes, történész, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója;
Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke; hatszoros fogathajtó világbajnok és hétszeres magyar hajtó, Derby győztes;  Széchenyi díjjal kitüntetett sportoló, a fogathajtó sport örökös bajnoka; Rákosmente (Budapest XVII. kerület) díszpolgára;
Széchenyi Krisztián gróf táncművész;
Stipsicz Károly báróspanb a Haszon Magazin alapítója, üzletember;
Dr. Rubovszky András vezető turisztikai tanácsadó; a Széchenyi Emlékbizottság elnöke.


A Nemzeti Vágta televíziós közvetítője:

RTL Klub

A Nemzeti Vágta Médiapartnerei:

Class FM
Port.hu
Heti Válasz
Haszon Magazin
Pesti Est
Expressz
Funzine Média
ötvenentúl.hu
lovasok.hu
EPAMÉDIA
Hungexpo Vásár – és Reklám Zrt.
OSG Hungary Kft.

Támogatók:

Budapest Főváros Szerencsejáték Zrt.
Magyar Turizmus Zrt.
Orangeways Zrt.
PET–Hungaria Kft.
MÁV-Start Zrt.

 

Együttműködő partnerek:

A Nemzeti Vágta hivatalos pálinka partnere: Agárdi Pálinkafőzde Kft.
A Nemzeti Vágta hivatalos sörös partnere: Pécsi Sörfőzde zrt.
A Nemzeti Vágta hivatalos boros partnere: Matias Pincészet

SZAKMAI PARTNEREK
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség
Magyar Lovas Szövetség
Nemzeti Lóverseny Kft.
Kincsem Park
Lázár Lovas Klub 
Műcsarnok
Hagyományok Háza
Népművészeti Egyesületek Szövetsége
Széchenyi Emlékbizottság  2010
Adverter Média Optimalizáló Kft.