A Kishuszár Vágta Versenykiírás és Versenyszabályzat letöltése (.pdf) >>>

 

Kishuszár Vágta Versenykiírás és Versenyszabályzat

 

A verseny elnevezése: Kishuszár Vágta
A verseny fajtája: síkverseny
Időpontja: 2023. szeptember 30. - október 1.
Helyszíne: Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont

Tisztségviselők:
Nemzeti Vágta elnöke: Lázár Vilmos
Nemzeti Vágta versenyigazgató: Szotyori Nagy Kristóf
Nemzeti Vágta főrendezője: Meskó Zsolt
Vágtafőkapitány: Székely Tibor hagyományőrző huszár alezredes
Nemzeti Vágta Elővágta és nevezési igazgató: Szotyori Nagy Kristóf
Nemzeti Vágta technikai igazgató: Gőz László
Versenyrendező: Lovas-Show Kft.
Lovas-Show Kft. ügyvezető igazgató: Ladányi Kovács Zoltán
Versenybíróság elnöke: Korbán Krisztián
Startbíró: Krebs András
Állatorvos: dr. Bába András
Dopping ellenőr: dr. Jármy Miklós
Versenyiroda vezető: Zajonskovsky Nóra

 

Technikai feltételek:

A Nemzeti Vágtán:

 • A verseny távja: 3 és fél kör, kb.: 850 m           
 • Versenypálya mérete: 250 x 10-12 m
 • Versenypálya talaja: homok granulátum
 • Melegítő pálya I. mérete: kb. 80 x 10m - vágta munkára
 • Melegítő pálya I. talaja: homok granulátum
 • Melegítő pálya II. mérete: 100 x 100 – jártatásra
 • Melegítő pálya II. talaja: homok

A Kishuszár Vágta Elővágtáin:

 • A verseny távja futamonként: 550-750 m között
 • Versenypálya: zárt, önmagába visszatérő alakzatú
 • Versenypálya talaja: egységes futófelületű

Rendező fenntartja magának a jogot a jelen versenykiírás megváltoztatására.

 

 

A nevezés feltételei:

 1. A nevezésre jogosult bármely természetes személy (aki betöltötte 18. életévét) vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki számlaképességgel rendelkezik.
 2. Nevezés történhet egyrészt az Elővágta Kishuszár versenyre való nevezéssel. Amennyiben a nevező valamelyik Elővágtán a Szervező Bizottság által meghatározott helyezést éri el, úgy indulási jogot nyer a Nemzeti Vágta Kishuszár versenyére. A versenyzők ugyanazon nevező képviseletében indulnak a szilvásváradi rendezvényen, mint amely nevező őket az Elővágtára benevezte, és ugyanazon település színében, mely színében az Elővágtán indultak.
 3. Nevezés történhet másrészt a Nemzeti Vágta rendezője, a Lovas-Show Kft. meghívása alapján.

 

A verseny menete:

A futamok résztvevői az előre kisorsolt számú rajthelyről, a startzónából startolnak. A starter a magasra emelt startzászlót lecsapja, és a hangos start vezényszóra a futam elindul. A futam bal kézre zajlik, futamonként legfeljebb hat lovas indul. A futamban vágta jármódban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni. A lovasok a versenypálya teljes területét igénybe vehetik a futam során, a lovak és egymás testi épségét nem veszélyeztetve. A futam győztese az a páros, aki a versenytáv teljesítése után elsőként halad át a célvonalon. A verseny menetét a versenybíróság felügyeli és bírálja el. A végső sorrendet célfotó segítségével állapítja meg a versenybíróság.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban a lovak elhelyezése: 3x3 m-es mobil boxokban, a lovak részére a rendezőbizottság almot és itató vizet biztosít.

A verseny ideje alatt a rendezőbizottság orvosi (mentőautók), állatorvosi, állatmentő és patkoló kovácsi szolgálatot biztosít.

 

A verseny résztvevői

Lovasok:
A versenyen induló lovas 10 és 16 év közötti (2007. január 1. és 2013. december 31. között született) gyermek lehet, aki magyar állampolgár vagy határon túli magyar nemzetiségű. A versenyen és az Elővágtákon történő indulásához szülői beleegyezési nyilatkozat melléklete minden esetben szükséges.

Lovasok felszerelése:
Saját felszerelés: fekete csizma, gerincvédő (a Versenyrendezőség által elfogadott hosszú, a teljes gerincet védő típus), védőszemüveg használata engedélyezett.
A rendező biztosítja: három ponton rögzített lovagló kobak, lovagló dressz és nadrág, ami huszárruhát mintázó jelmez. Az Elővágtán a rendező csak a Nemzeti Vágta mintázatú pólót biztosítja, az egyéb lovas ruházatról és a kobakról a lovas maga gondoskodik.
Sarkantyú és lovaglópálca használata tilos! Továbbá tilos bárminemű egyéb eszköz, ami a ló buzdítását szolgálhatja!
A rendező által biztosított ruhát és kobakot a lovas a rendezvény után köteles visszaszolgáltatni.

Felvezetők felszerelése:
A Nemzeti Vágta szervezőbizottsága által rendelkezésre bocsátott ruházat (saját lovas cipő és kobak).

 

Lovak:
Minden nevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 4 éves (születési év: 2019.) vagy idősebb lóval részt vehet. Maximális kis póni méret 140 cm, patkó nélkül. A pónik mérésében a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői működnek közre. A lóútlevélben a hivatalos pónimérési adatnak szerepelnie kell, melyet az Elővágtán és a Kishuszár Vágtán az állatorvosi vizsgán be kell mutatni. Az első 2023. évi Elővágta megrendezésétől kezdve a Nemzeti Vágta döntőjével bezáróan a futamokban részt vett vagy nevezett lovaktól bármikor vér, illetve DNS minta vehető a ló azonosságának megállapítása céljából. A pozitív vizsgálati eredmények kézhezvételét követően a ló-lovas páros a versenyből utólag, az eredményhirdetés után is kizárható, és/vagy a további versenyzéstől eltiltható. Amennyiben a Versenyszabályzat és Versenykiírás szándékos megsértésének gyanúja felmerül, mind a nevező, mind a lovas az adott versenyből azonnal kizárásra kerül, továbbá az Elővágtákon és a Kishuszár Vágtán való versenyzéstől határozatlan időre eltiltható. Egy lovas egy lovat nevezhet. Az Elővágtákon és a Kishuszár Vágtán a lovak indulási jogáról a mindenkori versenybíróság elnöke dönt, akinek döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Abban az esetben, ha az Elővágtára vagy a Kishuszár Vágtára benevezett lónak a versenybíróság nem ad indulási jogot, úgy a nevező tudomásul veszi, hogy semmilyen kártérítési igénnyel nem léphet fel sem Lovas-Show Kft.-vel, sem partnereivel szemben. Az Elővágtákon és a Kishuszár Vágtán a kancák 6 hónapos vemhességtől az ellés utáni 6. hónap utolsó napjáig nem versenyezhetnek. A fenti szabályok igazolását a Versenybíróság kérheti a tulajdonostól.

 

Állategészségügyi feltétel:

Ló útlevél, melynek tartalmaznia kell:

 1. Ló influenza elleni vakcinázás igazolását (alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, +/- 21 nap).
 2. Évente a fertőző kevésvérűségről szóló, egy évnél nem régebbi negatív vérvizsgálati eredmény igazolását.

 

Lovak felszerelése: kantár, angol nyereg (nem galopp, sem western nyereg! – a Nemzetközi Lovas Szövetség három olimpiai szakágában elismert és használható nyereg az angol nyereg!), számtakaró (a rendező biztosítja). Egyéb lovas felszerelés: lábvédők, martingál, nyeregalátét használható. Szügyhám használata kötelező. Patkósarok az Elővágták során használható, a Kishuszár Vágtán nem! Szemellenző használata tilos. A felszerelés sérülést nem okozhat!

Kisegítő személyzet: minden nevező lovas mellé 1 fő lóápolót és 1 fő csapatvezetőt kell regisztrálni, akiknek jelenléte kötelező a verseny folyamán. A verseny helyszínére és a lovak részére biztosított területre csak regisztrált személy léphet. A lovak elhelyezését biztosító területre 23.00 óra és 6.00 óra között nem lehet belépni. A lovakhoz tartozó személyek ellátásáról és elszállásolásáról a nevező gondoskodik.

Parkolás: A lószállítók részére külön elkerített, őrzött parkoló áll rendelkezésre.

Óvás menete:
Érvényes óvást a versenyigazgatónál a csapat vezetője a futam után 3 percig jelezhet szóban, amit 50.000 Ft pénzletéttel együtt írásban kell megerősítenie a futamot követő 10 percen belül a versenyirodán. Az óvást a Fegyelmi Bizottság bírálja el. Az óvás elfogadása esetén az óvási díj visszajár. Elutasított óvásnál az 50.000 Ft óvási díj a Lovas-Show Kft.-nél marad, melyről készpénzfizetési számlát állít ki az óvást benyújtó részére.

Tiltott szer használata: 2023. első Elővágtájától a Kishuszár Vágta döntő futamának eredményhirdetését követő egy órán belül a verseny rendezőinek jogában áll bárhol, bármikor a nevezett lovakon tiltott szer használatának kimutatására vizsgálatot végeztetni.
A versenyző lovasoknak tilos a verseny egész ideje alatt alkoholt vagy tudatmódosító szert fogyasztani, amit a verseny rendezői bármikor ellenőrizhetnek.
A Szervezőbizottság a tiltott szer használatának vizsgálata során saját belső szabályzat alapján jár el.

 

 

A verseny lebonyolítása:

Nulladik nap (szeptember 29. péntek)

Érkezés
Minden nevező és az általa nevezett ló 8:00-13:00 óra közötti időben köteles megérkezni a versenyre. Helyszín: Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. Minden résztvevő ló érvényes lóútlevelét a bejáratnál szolgálatot teljesítő hatósági állatorvosnak be kell mutatni. A versenyirodán a résztvevő lovasok – az írásos szülői beleegyező nyilatkozat leadása után – a lóápolók, csapatvezetők akkreditálják csapatukat, átveszik a karszalagokat és a versenyruházatot.

Állatorvosi vizsgálat
A lovaknak az előre kiadott sorrendben kötelező állategészségügyi, regisztrációs vizsgálaton és marmagasság mérésen kell részt venniük. Minden lovat kantárban, saját lovasa kell, hogy felvezessen. Szükséges a lovas személyi azonosító okmánya és a ló érvényes útlevele.

Technikai értekezlet és sorsolás
Kötelező tájékoztató a lovasok és a csapatvezetők részére, ahol az előfutamok sorsolása történik.

 

Első nap (szeptember 30. szombat)

Tréning a pályán
Az előfutamok előre kiadott sorrendjében a versenyzők kötelezően kipróbálják a Nemzeti Vágta pályáját hatosával, 5-5 percen keresztül.

Előfutamok
Az Elővágtákról 32 páros jut be a Kishuszár Vágta előfutamaiba a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontba. A nyolc előfutamból a hivatalosan kiadott eredménylista után az 1-2. helyezettek jutnak a vasárnapi Kishuszár Vágta középfutamába. A bemelegítés ideje a melegítő I. pályán 10 perc. Este közjegyző jelenlétében újra sorsoljuk a négy középfutam beosztását.
22:30-ig a kiesett lovak távozhatnak.

 

Második nap (október 1. vasárnap)

Középfutam
A sorsolás alapján kialakult 4 középfutam 1. helyezettjei jutnak a délutáni négyfős döntőbe.

Döntő
A döntő maximum négyfős futamból áll. Amennyiben a továbbjutott lónál vagy lovasnál sérülés mutatkozik, azt a versenybíróságnak és a verseny állatorvosának vagy mentőorvosának kell kivizsgálni, és a további szereplésről döntést kell hoznia. A verseny végső sorrendje a döntőben elért és a versenybíróság által elfogadott sorrend után alakul ki.

Eredményhirdetés, díjátadás
A díjak átadása a döntőt követő díjátadó ünnepségen történik.
Úgynevezett „fekete versenyen” való bárminemű részvétel, illetve közreműködés a Nemzeti Vágta versenyrendszeréből való kizárást von maga után.
A rendező semmilyen balesetért, sérülésért, a lovakban, illetve a felszerelési tárgyakban keletkezett bármely kárért felelősséget nem vállal.
A 2023-as év során a Nemzeti Vágtához kapcsolódó valamennyi rendezvényen (sajtótájékoztatók, Elővágták, Sorsolás, Nemzeti Vágta, Kishuszár Vágta stb.) készült fotók és videók a Lovas-Show Kft. tulajdonát képezik, a rajta szereplők semmilyen igényt nem támaszthatnak a felhasználást illetően.

 

 

Versenyszabályzat

 

E versenyszabályzat a 2023-as Kishuszár Vágta Elővágtáit és a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezett Kishuszár Vágta síkversenyek lefutását szabályozza, és kiegészíti a Kishuszár Vágta Versenykiírásában foglaltakat.

 

Start

 1. Az induló települések bemutatása után a verseny résztvevői a lóápolók vezetésével lépésben az előstart vonalhoz (a startzóna előtt 10-40 méterre) lovagolnak a segédstarterek irányításával. A segédstarterek felszólítására az előstart vonalnál a felvezetők elengedik a lovakat. A versenyben résztvevő párosok ezután a segédstarterek által meghatározott jármódban (lépés vagy ügetés) egy vonalban közelednek a startzóna irányába az előstart zóna szakaszban.
 2. Előstart zóna: az előstart vonaltól a startzónáig tartó, a pálya teljes szélességével megegyező 10-40 méter hosszúságú pályaszakasz. A startzóna a startvonaltól visszafelé húzódó, zászlókkal jelölt, a pálya teljes szélességével megegyező 10 méter hosszúságú szakasz. Az előstart zónában önhibájából leesett lovas a versenyben nem vehet részt.
 3. Amikor a versenyzők a startzónába érkeznek, a starter zászlaját jól látható módon a feje fölé emeli, ezzel jelezve, hogy a start elkezdődött. Az startzónában önhibájából leesett lovas a versenyben nem vehet részt.
 4. Miután a lovak az előírt rend szerint közelítenek a startvonalhoz a startzónában, a starter „start” felkiáltásával egy időben a zászlós starter lecsapja a zászlót, és kezdetét veszi a verseny. Gumikötél nincs!
 5. Ha egy ló a „start” vezényszó után oldalra kitör, állva marad, kihátrál vagy eldobja magát, és emiatt hátrányra tesz szert, az indulást érvényesnek kell tekinteni.
 6. Ha egy páros a start menetét nem tudja teljesíteni az előírt rend szerint, vagy túlzottan ideges magatartásával veszélyezteti az ellenfelek vagy a közönség testi épségét, a segédstarter az Elővágtán és a Kishuszár Vágtán is hátrányba helyezi, végső esetben a Versenybíróság jogosult az illető résztvevőt a versenyből kizárni.
 7. Ha egy ló a „start” vezényszó előtt előre felé kilép a startzónából, a segédstarter az Elővágtán és a Kishuszár Vágtán is hátrányba helyezi, végső esetben a Versenybíróság jogosult az illető résztvevőt a versenyből kizárni.
 8. Ha egy ló a „start” vezényszó előtt áthalad a startvonalon, elszáguld, lovasát ledobja, úgy a Versenybíróság az illető párost a további versenyzéstől eltilthatja, és miután az eltiltott résztvevő elhagyja a pályát, a starter új startot rendel el.
 9. Érvénytelen start esetén a starter zászlaját jól láthatóan lengeti, aminek láttán a szakaszbírók is lengetni kezdik zászlójukat, ezzel jelezve a résztvevők számára, hogy a start érvénytelen. Érvénytelen start esetén a résztvevők feltartanak, majd a menetirányt továbbra is megtartva, visszatérnek az előstart vonalhoz, ahol a segédstarter további utasításáig lépésben köröznek.
 10. A starter döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Verseny

 1. A futamban vágta jármódban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni.
 2. Különösen akadályozásnak minősül és kizárást von maga után:
  • az ellenfél lovának vagy lovasának megütése, megrúgása, visszahúzása, ellökése,
  • ha a lovas a mögötte láthatólag gyorsabban haladó résztvevő elé bevág lovával, hogy az előzést ezáltal megakadályozza.
 3. A lekeresztezés, a szorítás és a nekilovaglás hátra helyezést vagy kizárást vonhat maga után.
 4. Nem minősül akadályozásnak a pálya ideális ívén való lovaglás és a versenyben elfoglalt pozíció ily módon való megőrzése. Ez nem vonatkozik a lekörözött versenyzőre, akinek a pálya külső szélére húzódva kell biztosítania a mögötte érkezők elhaladását.
 5. A verseny során a lovakat csak „kézzel” lehet lovagolni. Ostor, pálca, sarkantyú vagy bármely egyéb eszköz, ami a ló hajtását szolgálja, a versenyben nem használható. Szabálytalan lovaglásnak számít, és a versenyből való kizárást vonja maga után különösen:
  • a megengedett felszerelésen kívül bármilyen eszköz használata,
  • a ló szárral való ütlegelése.
 6. Bármely olyan esemény bekövetkeztekor, amely a verseny további biztonságos, reális lefolyását lehetetlenné tenné, a Versenybíróság a versenyt azonnal leállíthatja gonggal, zászlóval, hangos bemondással. A verseny lefolyását különösen veszélyeztető tényező, amikor a versenyt kötelező leállítani:
  • a pályán álló vagy fekvő ló vagy lovas, ha rövid időn belül nincs lehetőség a futófelületről való eltávolítására,
  • a menetiránynak szemben haladó résztvevő,
  • a pályára bedobott minden olyan tárgy, ami megzavarhatja a résztvevőket.
 7. A leállított versenyt a Versenybíróság a Versenyigazgatóval egyeztetve a versenynap folyamán megismételteti. A megismételt futamban a leállítást okozó lovas nem vehet részt, tehát azon lovasok, akik önhibájukból esnek le futam közben és ezért a versenyt leintik, az újraindított futamban nem állhatnak starthoz.

 

Befutás, eredmény

 1. A célfotó tanulmányozására és a futam lefolyásának ellenőrzésére a Versenybíróság minden esetben 3 perces vizsgálatot tart. A vizsgálatot követően a Versenybíróság a következő intézkedéseket hozhatja:
  • a pályán mutatott befutási sorrendet jóváhagyja,
  • a szabálytalankodó résztvevő(k) kizárásával vagy hátrahelyezésével új befutási sorrendet állapít meg.

Az így kialakult befutási sorrend a futam „hivatalos eredménye”.

 

Óvás

 1. Érvényes óvást a versenyigazgatónál a csapat vezetője a futam után 3 percig jelezhet szóban, amit 50.000,-Ft pénzletéttel együtt írásban kell megerősítenie a futamot követő 10 percen belül a versenyirodán. Az óvást a Fegyelmi Bizottság bírálja el. Az óvás elfogadása esetén az óvási díj visszajár. Elutasított óvásnál az 50.000 Ft óvási díj a Lovas-Show Kft.-nél marad, melyről készpénzfizetési számlát állít ki az óvást benyújtó részére.
 2. Óvást a verseny eredménye ellen lehet emelni, amennyiben a lovas vagy csapatvezető úgy ítéli meg, hogy az ellenfelek valamelyike a Versenyszabályzatba ütköző módon, jogtalan előnyre tett szert az óvó féllel szemben.
 3. Nem jelent óvási alapot a versenyzés során bekövetkezett véletlen esemény, amelyet a Versenybíróság nem tekint a verseny lefolyását különösen veszélyeztető tényezőnek és a versenyt nem állítja le.
 4. A Fegyelmi Bizottság döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Általános rendelkezések

A lovasok vagy a kisegítő személyzet bármely tagja által a versenyrendező bármely tisztségviselőjével, vagy az ellenfelekkel szemben tanúsított sértő, durva, trágár megnyilvánulás azonnali kizárást von maga után, és a további versenyektől eltiltható.

 

 

 

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?