Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Március 15.-i ünnepi hétvégén hivatalosan is megnyílt a 2010-es Vágtaszezon

Március 13.-án Bácsalmáson tartották meg a Nemzeti Vágta szezonnyitó ünnepségét. A Nemzeti Vágta tavalyi győztes települése Bácsalmás, 35 fős fúvósszenekarral, 2 helyi tánccsoporttal, 6 fogattal, póni fogattal, lovasokkal és 2 angol telivérrel készült a szezonnyitó ünnepségre, amelynek csúcspontja a Nemzeti Vágta vándorkardjának jelképes kiadása volt. A vándorkard ezután minden előfutamra elkíséri a rendezvényt, majd a budapesti döntő győzteséhez kerül újabb 1 évre.

 

 

„Ez a kard a nemes versengést, az összetartozást, a bajtársiasságot jelképezi, emléket állít az évszázados huszár-hagyományoknak, a lovas virtusnak, a közös sorsnak, mindannak ami összeköt bennünket ebben a hazában. Reményeink szerint ez a kard nemcsak emlékeztet, de egyben ösztönzést is nyújt a jővő nemzedékeknek a nemzeti hagyományaink megismerésére, identitásuk vállalására, a természetszeretet és az egészséges életmód hirdetésére“, mondta Konrád Csongor hagyományőrző huszár a Nemzeti Vágta képviseletében.  

A Nemzeti Vágta bácsalmási szezonnyitó ünnepségén a Bácsalmási Vágtán résztvevő települések polgármesterei és képviselői mellett, a bácskai előfutam szervezői, a Nemzeti Vágta elnöke és vezető tisztségviselői is résztvettek.
 
 

 

Ünnepi beszédében Szotyori Nagy Kristóf a Nemzeti Vágta versenyigazgatója beszámolt arról, hogy idén már több mint 10 vidéki helyszínen szerveznek Nemzeti Vágta előfutamokat. A minden várakozást felülmúló érdeklődés teljesen új helyzetet teremt. 2010-ben már vidéki események egész sorára épülő országos rendezvénysorozat szerveződik a Vágta köré. A fentiekre alapozva a Vágta szervezői különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendezvény a magyar vidék és a lovasélet adottságaihoz minél jobban illeszkedjen, jó bemutatkozási lehetőséget és nyerési esélyeket biztosítson minden potenciális résztvevőnek a legkisebb településtől a fővárosig. Ennek jegyében két lényeges változás is történt a Nemzeti Vágta programjában:
 

1.) A 2010-es évtől kezdve külön díjazzák a futamokon magyar lófajtákkal versenyzőket. Az egyes futamokon mért időeredmények alapján kerül kiválasztásra a magyar fajták legeredményesebb 6 versenyzője, akik külön is felvonulnak és ezután kerül sor a „Magyar Fajták Győztese” cím kiosztására. A magyar fajták győztesének lova ingyenes nevezést nyer a következő évi futamra, a lovas pedig 200.000 Ft. különdíjban részesül.

2.) Lényeges változtatások történtek a versenyszabályzaban is. Ennek megfelelően profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak nem indulhatnak a versenyen. Mindez nagyobb esélyegyenlőséget és még izgalmasabb versenyt teremt. Ezek a változások jelentősen növelik a nem telivér lovak esélyeit is.


Nagyfelbontású térkép > >>

Az ünnepség megkoronázásaként Zalántai Endre, Bácsalmás polgármestere és Dr. Tamás István, a Nemzeti Vágta elnöke közösen leplezték le a település határában a: „Bácsalmás, a Nemzeti Vágta Aranypatkós Települése„ táblát.

 

 

 

Az ünnepségen bemutatásra került Tisana, az idei bácsalmási futamon induló 5 éves angol telivér kanca is. A tavalyi győztes ló, National Face tulajdonosa Pálfi Nóra, a Telivér Farm Kft. ügyvezető igazgatója a „Nemzeti Vágta Aranybokrétás Istállója“ címet és az ehhez járó oklevelet és emlékzászlót vehette át a Vágta elnökétől.

 


 

A tavalyi sikereken felbuzdulva a bácsalmásiak idén saját előfutamot szerveznek. A május 8-i bácsalmási előfutamra 40 környező település lovasait és, mintegy 5000 vendéget várnak a szervezők. A Bácsalmási Vágta szervezőinek elhivatottságát dícséri, hogy a számtalan kulturális és gyerekprogrammal, külön játszótérrel, gyermekmegörző szolgálattal kisért Bácsalmási Vágtára még a határon túlról, a Vajdaságból is neveztek be települések. A Bácsalmási Vágta egész napos ünnepségét Hooligans koncert zárja, a győztes pedig nevezési díjat nyer a budapesti Nemzeti Vágta futamaira.

 

Budapest, 2010-03-15
 
További információk: Dr. Beyer-Dóczy Péter, Nemzeti Vágta, kommunikációs igazgató
Tel: +3630 297 2434, e-mail: beyer@vagta.hu