Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Festetics Futam
2010. május 23. Gyenesdiás

A nagy érdeklődéssel kísért versenyt a Helikon Kastélymúzeum és Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata közösen rendezte meg a Faludi – síkon, a felújított Festetics tréningpályán.

A rendezvényt a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban nyitották meg, ahol a lóversenyek történetének felidézése mellett parádés hintós felvonulásra, huszárbemutatóra került sor, miközben ünnepélyesen átadták a 440 méter hosszú és 12 méter széles gyenesdiási pályát.

A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.
Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzotta ide. A Festetics-kastély ma múzeum és konferencia központ. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Zenei rendezvényei megközelítik a százat.

A Festetics Futamon a több futamból álló verseny győztese Benkő Pál jogot szerzett arra, hogy települése színeiben elindulhasson Budapesten, a 2010. junius 5 – 6.-án a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán.
A rendezők célja az volt, hogy a több futammal még több emberhez eljusson a Vágta gondolata, a hagyományőrzés, és lovassport ezen ágának ismerete. A kétnapos rendezvényen folyamatos programok szórakoztatták a nagy számú közönséget. Népművészek, kézművesek, és bemutatók kísérték a selejtezőket.

A Festetics Futam nevezői: Zalaszántó, Kalocsa, Érkeshalma, Szigliget, Fertőszentmiklós, Várvölgy, Szentgyörgyvár Pónik: Zalaegerszeg, Érsekhalma, Gyűrűs, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely, Gyűrűs.
Pünkösdi király "amatőr" versenyzői: Csetény, Keszthely, Gyenesdiás, Cserszegtomaj településekről érkeztek.

A Festetics Vágtát Benkő Pál nyerte  Iowa lovával Szigliget színeiben, második helyezett Telkes Ferenc  Tétény lovával Érsekhalma színeiben, harmadik lett Szabó Tamás  Graciosa nevű lovával Szentgyörgyvár színeiben. A Pünkösdi Király versenyen szoros befutóval győzött Vasas András. A Magyar fajta legjobbja: Tóth Viktória (Catrin) Zalaszántó színeiben.