Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Zamat és hangulatjelentés az Országkonyháról

Lehetetlen feladatra vállalkozik, aki írásban szeretné bemutatni a Nemzeti Vágta Országkonyháját: ugyanis még nem találták fel a megkóstolható és megszagolható cikket… Bármerre nézünk, csodálatos ételeket látunk, a levegőben úszó zamatos-magyaros illatok közé a könnyű rozé és pálinka harmóniái keverednek. A hagyományos-rusztikus stílusban berendezett Országkonyha vendégcsalogató íz élményeiről Frank Sándort, a Venesz díjas mesterszakácsot kérdeztük, aki egyben a Nemzeti Vágta gasztronómiai szakértője is.
-          Zavarba ejtően gazdag a választék, merre induljon az éhes látogató?
-          Az Országkonyhán idén hat régió különleges ételeit kóstolhatják meg a vendégek: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Zala, Erdély, Bácska és Csongrád. Minden régió képviselteti magát a tájegységre jellemző konyhával. Nagyon nagy a választék, rengeteg látogatónk van, nagyon kedvelt a konyhánk!
 
-          Úgy tudjuk óriás bográcsokat is felállítottak a téren.
-          Így van. Két bográcsunk van, egy 1000 és egy 2000 literes bogrács. Mindkettőben a híres szegedi halászlé készül, ami a Csongrádi régió egyik meghatározó étele. Egy ezer literes bográcsból 2000 adag halászlé jön ki.
 
-          Milyen más finomságokkal találkozhatunk még, ami eltér a mindennapi ételeinktől?
-          Szinte érdemes úgymond végigenni a menüt, hiszen a Nemzeti Vágta szellemiségéhez hasonlóan az Országkonyhában olyan ételkülönlegességek vannak, amelyeket más gasztronómiai fesztiválon nem fellelhetőek. Hagyományos ételek, melyek talán nagymamák régi receptjei alapján készültek. De mégis kiemelnék két kedvencemet mint például az erdélyi fehér mangalica kolbász, aminek a különlegessége, hogy nincs benne paprika. De ha már Erdély, akkor ott vannak finomabbnál finomabb vaslapos sültek, jércemellek friss magyar zöldségekkel. Ez is nagyon fontos, hogy itt minden magyar alapanyagokból készült! Bácskai tájékról származik a csevap, természetesen ajvárral tálalva, de a híresen csípős, fűszeres frissen sütött pecsenye is e tájék ízeit idézi.
 
-          Gondolom az ételek mellett nem maradunk szomjasan…
-          Nem bizony! Aperitifnek a pálinka udvart kell meglátogatni, egy jó kupicáért! Egy-egy nehezebb malachús, vagy ropogós csülök után, jó magyar testes vörösbort kóstolhatunk a bor udvarban, de a könnyebb szárnyas ételek után is találhat a kedves vendég egy finom kis sillert vagy rozét. Aki édességre vágyik az édesség udvarban találhat fogára valót és válogathat a magyar süteményekből.
 
-          Lesz meglepetés is?
-          Készültünk egy gyönyörű szép hatalmas ökörrel, alig fért be a hűtőkamrába! Már egy hete pácoljuk, injekciós tűvel szúrjuk bele a finom ízesítőket, de nem amolyan hanyagul lesz megsütve! Szépen lassan, zamatosra, omlósra, ahogy kell. Csodálatos lesz!