Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Nemzeti Vágta 2010 Beszámoló

Minden rekordot megdöntött az idei Nemzeti Vágta. Budapesten több mint 200 000 látogató volt kíváncsi a 2010-es Vágta rendezvényekre, megduplázva ezzel a tavalyi közönséget és ehhez jön még a 11 vidéki előfutam közel 80 000 látogatója. 78 vidéki és határontúli település állított standot az Andrássy úti Vágtakorzón, 42 polgármester, 2 megyei közgyűlési elnök, az új kormány 3 államtitkára, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója, számos parlamenti képviselő és közéleti személyiség is személyes jelenlétével tisztelte meg a 2010-es Nemzeti Vágtát. 2011-re még több nevező településsel, előfutammal és az EU soros elnökség alkamából egy speciális nemzetközi versenyszámmal készülnek a szervezők.

Vasárnap este befejeződött a harmadik Nemzeti Vágta. A budapesti Hősök terén Demecser település versenyzője, Gajdos Zsolt emelhette magasba a bajnoki cím dicsőségének szimbólumát, a Nemzeti Vágta vánorkardját és vihette haza nevezőjének a 20 millió forintos fődíjjal együtt. Gajdos Zsolt sikersorozata május 2-án kezdődött Nyíregyháza-Sóstón ahol a Nyírségi Vágtát megnyerve szerzett nevezést magának és Demecser városának. A második helyen az Érsekhalmát képviselő Molnár Gyöngyi végzett Malőr nevű lován, a harmadik pedig a bordányi Virág András lett Katyusa nyergében.

 


Ragyogó idő, balesetmentes verseny

 

Idén előszőr adták át a „Magyar Lófajták Győztese“ díjat, amelyet Káder Tokió nevű, kisbéri félvér fajtájú paripával, a Villány színeiben induló hagyományőrző huszár, Papp Kornél vehetett át. A győztes lovas 200.000 forinttal gazdagabban térhetett haza, a nevező település pedig ingyen indulhat a következő évi Nemzeti Vágtán.



Az idei Vágtagyőztes Gajdos Zsolt, Demecser színeiben

 

 

Verőfényes napsütésben drukkolhatta végig a több tízezres tömeg a Nemzeti Vágta  döntőjét. Hatalmas sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta legjobb ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában minden ínyenc megkóstolhatta milyen is az alföldi, a felföldi, a dunántúli vagy akár az erdélyi ízvilág.

Látványos parádékon és bemutatókon elevenedtek meg a magyar hadtörténelem pillanatai, és a magyar hagyományőrzők legjobbjainak jóvoltából a helyszínen és a televízión keresztül milliós nézősereg élhette át lovas tradícióink szépségét.

A települések versenye mellett más küzdelmeknek is helyet adott a Nemzeti Vágta. A Széchenyi év tiszteletére épített Széchenyi Pályán 3 napon keresztül folyamatosan mutatkoztak be a különböző lovas szakágak képviselői, és jó hangulatú lovasversenyek zajlottak. A Hősök terén vasárnap a gyermekek részére rendezett Kishuszár Vágtán Kovács Roland diadalmaskodott Papról.


Pintér Tibor a sztárfutam győztese is az árvízkárosultaknak ajánlotta fel nyereményét.

 

A Fábry Sándor élő kommentálásával kísért első Vágta Kocsitoló versenyt a színészeket, zenészeket és a társszervező Kocs cspatát legyőzve a sportolók csapa nyerte. Bárdosi Sándor, Dzsudzsák Balázs, Katus Attila, Kovács Ági, Kozmann György, Kucsera Gábor jóvoltából a Magyar Sport Jövőért Alapítvány százezer forinttal gazdagodott.

A Nemzeti Vágta döntőjének napján, immáron harmadszor mérték össze lovas tudásukat a jótékonysági sztárfutam hazai hírességei, akik közül idén Pintér Tibor lélegzetelállítóan izgalmas hajrával nyerte meg a versenyt. Tibor nyereményét, azaz százezer forintot az árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.


A gyermekrajz pályázat legsikerültebb
alkotásait óriásvásznakon tették közszemlére.

 

A legnagyobb magyar, Széchenyi István emlékének és munkásságának adózva a Nemzeti Vágta rajzpályázatot rendezett. A többszáz pályamunka közül 22 gyermek részesült díjazásban, közülük a 9 éves Takács Martin és a 12 éves Daróczy Gergő kapta meg a legjobbaknak járó biciklit.

 


A „legszebb PORTa” díját Sarkad és az
erdélyi Nagyszalonta közösen kapták.

 

Az Andrássy úti Vágta Korzó legszebb PORTa címét megosztva Sarkad és Nagyszalonta standja nyerte el.

 

Idén először szakmai program is volt a Nemzeti Vágtán. A szombaton megszervezett Polgármesterek Reggelijének fő célja a települések közötti kooperáció erősítése volt. Annak ellenére, hogy az árvízi helyzet sok település-vezető programját felborította, a nevező települések polgármestereinek több mint kétharmada személyesen vett részt, az első „Polgármesterek Reggelijén“.


A Polgármesterek Reggelijén több magas beosztású állami tisztvselő is felszólalt.

 

Magyarország legnagyobb lovas versenyének munkálatai-ban több mint 500-an dolgoztak. A Nemzeti Vágta terüle-tén 170 sátort állítottak fel, több tízezer adag ételt adtak ki.  Az eseményre érkező 380 lovat 3 kamionnyi faforgács és 240 istálló fogadta. A pályához 62 kamionnyi speciális, lóbarát homokot szállítottak és a rendezvény végére közel 20 tonnányi szemetet takarítottak el.

 

A versenyre hetvenkét település nevezett, az idei Nemzeti Vágtának 9 határon túli magyar település is a vendége volt. A Hősök terén megrendezett műsoroknak több mint 300 fellépője volt, a számos díszvendég között 42 polgármester és az új kormány több minisztere, államtitkára is megtisztelte figyelmével az idei Nemzeti Vágtát.

 


„Januárban úgy gondoltuk, hogy ez az év a vízválasztó. Közel 70 millió forintos veszteséggel zárunk, de ezt a meccset megnyertük, nemcsak szerintem, hanem valamennyi támogatónk a résztvevőink, sőt még a korábbi szkeptikusok szerint is. A veszteségek ellenére is kötelességünknek éreztük, hogy az árvízkárosultak megsegítéséhez is hozzájáruljunk.

2011-ben Magyarország adja az EU soros elnökségét ami az egész világ figyelmét hazánkra irányítja. Bízunk benne, hogy ebben a rendkívüli  időszakban a Nemzeti Vágta lesz az egyik legnagyobb központi rendezvény felmutatva az egész kárpátmedencei magyarság kulturális értékeit.“


Dr. Tamás István a Nemzeti Vágta elnöke,
az IBS rektora, a Csodák Palotája főtulajdonosa

 


A Nemzeti Vágta sikerének kulcsa, hogy a résztvevő településeket ne csak a helyi lovasközösség, illetve ennek szponzorai jelenítsék meg, hanem a helyi önkormányzat révén a települések formálisan is csatlakozzanak a Vágta programjaihoz. Éppen ezért a szervezők erősíteni kívánják a települések vezetésével kiépített kapcsolataikat és azt szorgalmazzák, hogy ahol csak lehet maga az önkormányzat legyen a nevező a Nemzeti Vágtára. Ez egyrészt szavatolja, hogy az egyes települések valóban autentikus értékeket tudnak felmutatni a Vágta helyszínein, másrészt garancia arra, hogy a szponzorok üzleti érdeke ne tudja háttérbe szorítani a kapcsolatépítés és közösségformálás szempontjait.

A Nemzeti Vágta és az önkormányzatok kapcsolatainak erősítése végett a szervezők egyre több szakmai programot is beépítenek a vidéki és a budapesti Vágta rendezvényekbe. Ennek egyik első lépése volt az idei „Polgármesterek Reggelije“, amelynek sikere még a szervezők reményeit is fölülmúlta. Ezt a célt szolgálja az a törekvés is, hogy a szervezők a korábbiaknál is szorosabb kapcsolatot építsenek ki a megyei jogú városok vezetőivel.

Részletesebb információk: beyer@vagta.hu  +36 30 2972434 (Dr. Beyer-Dóczy Péter kommunikációs igazgató)

 

Előfutam szervező, illetve nevező települések a 2010-es Nemzeti Vágtán