Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Széchenyi Vágta
- augusztus 25.

- A Nemzeti Vágta soproni előfutama izgalmas versengést ígér -

A legnagyobb magyarról, Széchenyi Istvánról nevezték el a Széchenyi Vágtát, melyet idén augusztus 25-én, szombaton rendeznek meg, méghozzá új helyszínen, a soproni Brandmajor Lovasudvarban. Az izgalmas futamok mellett a közönség megismerkedhet a tradicionális magyar lófajtákkal, valamint számos ismert embert, köztük olimpikon sportolókat is várnak a helyszínre.

A szabadidős programokon keresztül történő értékközvetítés, a hagyományok ápolása, megismertetése a fő célja a Széchenyi Vágtának, melyre idén is többezer nézőt várnak. Az esemény összehozza a régió lovasait, lakosait, így nem csoda, hogy a futamot a harmadik évben is nagy érdeklődéssel várja versenyző, publikum egyaránt.
 
  
 
Sopronban a lovaskultúrának korábban nagy hagyománya volt, ám a lovasversenyek, bemutatók az utóbbi években eltűntek a város életéből. Ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni rendezvényünkkel – mondja Anday-Greese Marietta, nagyrendezvények, jótékonysági gálák, koncertek szervezője, aki dolgozott már Angelina Jolie-val és Sophia Lorennel is, így a színvonal mindenképpen figyelemreméltónak ígérkezik. -  A programok összeállításában fontos szempont volt a múlt értékeinek ápolása, s hogy a rendezvény a ma emberéhez, minden korosztályhoz szóljon. A fellépők és a meghívott vendégek közül sokan helyi illetőségűek, a huszároktól kezdve a helyi ki-mit-tud győztesein át egészen azokig a sportolókig, akik innen indultak, indulnak győztes csatáikra, ezzel is jelezve Sopron és környéke egyediségét.  

Az elmúlt két évben a nagycenki Széchenyi kastélyban és annak birtokán tartották a futamokat: 2010-ben Széchenyi halálának 150. évfordulóját, 2011-ben pedig születésének 220. évfordulóját ünnepelték az Elővágta versenyével. Idén, augusztus 25-én egy újabb csodálatos környezetbe, a soproni Brandmajor Lovasudvarba költözik át a rendezvény, ahol a Széchenyi Vágta késő délutánra tervezett döntőjében az is kiderül, mely település lova és lovasa végez majd az első két helyen, így harcolva ki a szeptemberi Nemzeti Vágtán való szereplést.

A főszervező elmondta, már gyűlnek az indulók, így a közönség minden bizonnyal sokszereplős és izgalmas versenyeket láthat idén is a Széchenyi Vágtán. A programok de. 9 órától kezdődnek. Az elődöntő futamai 11 órától, míg a döntő 17 órától indul. (Bővebb információ: www.szechenyivagta.com)
 
 
 
 
A Széchenyi Vágtán induló települések versengését csikós bemutató, huszárok, lovas kaszkadőrök színesítik, sőt, a gyerekeket egy lovi-ovi is várja, ahol a 3-7 évesek biztonságban ismerkedhetnek meg a lovaglás alapjaival. Finom étkekből és nedűkből sem lesz hiány, az ebédet, vacsorát jófajta magyar borokkal, a régió italaival lehet majd leöblíteni a borsarokban. Az esemény egyik sztárvendége Oszter Alexandra színésznő lesz, akinek grafikáiból kiállítás is nyílik majd, valamint a Nemzeti Vágta Jótékonysági Sztárfutamának egyik rutinos versenyzőjével, Pintér Tibor színésszel is találkozhat a közönség, sőt, ismert olimpikonokat is várnak a helyszínre. Érdekesség, hogy a Széchenyi Vágtán a helyi pénzzel, a soproni Kékfrankkal lehet majd fizetni.
Széchenyi István munkássága a magyar lótenyésztés fejlesztésére is kiterjedt, így a programban kiemelt szerepet kap a tradicionális magyar lófajták bemutatója. Kiderül, mely paripákat tenyésztették extrém terepre, harcra, munkára, versenyre, vagy éppen csak hobbicélra.
Továbbá főzőversenyt is rendeznek, melyre szintén lehet még jelentkezni. A feladat: marhalábszárból kell ételeket készíteni szabad tűzön, az indulók számára a húst és a fűszereket biztosítják.
 
 
2012.08.25.