Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Izgalmas befutó az első Szentlőrinci Vágtán

- Már csak négy helyszínen van lehetőség a kvalifikációra –

Közel tízezren látogattak ki a Szentlőrinci Gazdanapokra, melynek keretében augusztus 12-én, vasárnap lezajlott a Szentlőrinci Vágta, a Nemzeti Vágta előfutama. A lebilincselő döntő izgalmas pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget: a Pogány színeiben induló Dörnyei József az első körben végig vezetett, majd a szentlőrinci és a kővágószőlősi lovas, Arató Barna és Kelenfi Norbert is megelőzte.

A Szentlőrinci Vágtára tizenegy település - Decs, Gyód, Keszü, Kovácsszénája, Kővágószőlős, Liget, Mágocs, Magyarhertelend, Pogány, Szentlőrinc, Szőlősgyörök – nevezett és küzdött a Nemzeti Vágtára való bejutásért. 
 
 
 
A versenyt ezúttal ideális időjárási körülmények között, kellemes 25 fokban sikerült lebonyolítani. Az elővágtára kialakított 600 méteres pályán két kört tettek meg a lovasok. Az előfutamokat délelőtt, míg a döntőt délután rendezték. A fináléba Kovácsszénája, Pogány, Szentlőrinc és Kővágószőlős lovasa jutott be, végül a célba utóbbi két település képviselője, Arató Barna Mabrouk Puntó nyergében, valamint Kelenfi Norbert Káder Tokió nevű lovával futott be első, illetve második helyen. A lovasok ezzel az eredménnyel már biztos résztvevői a fővárosi finálénak.
 
A versenyre ezúttal is sokan voltak kíváncsiak: a színvonalas programokkal, köztük az elővágtával színesített Szentlőrinci Gazdanapok – melyet 19. alkalommal rendeztek meg a településen – közel tízezres nézőközönséget vonzott.
 
  

- A megváltozott versenyszabályzatnak köszönhetően az idei évben egyenlő esélyek mellett indulnak a települések, hiszen a 2012. évi Nemzeti Vágtán nem futhatnak angol telivérek. Ezzel szélesebb réteget értünk el, és a lovasok nevezési kedve is megerősödött. Ezzel kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kaptunk, mindenki elfogadta az új szabályokat, hiszen vidéken zömében félvér lovakat tartanak – mondta Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta Elővágta- és nevezési igazgatója. - A versenyben nagy szerepet kapnak a helyi lovasok, lovardák, így most még inkább értelmet nyer a Nemzeti Vágta célja: helyi lovas szerezhet dicsőséget saját településének.
 
Bendes Csaba hozzátette, évről évre nő az elővágták száma, melyek egyre több érdeklődőt vonzanak. Külön öröm, hogy szinte minden helyszínen többezres közönség buzdítja a futamon résztvevőket. Tizenkét selejtező már lezajlott, még négy van hátra: augusztus 18-án Kozárdon a Palóc Vágta, 20-án a bajai Bácskai Vágta várja a lovasokat. Augusztus 25-én új helyszínen, Sopronban rendezik meg a Széchenyi Vágtát, míg a Kaposvári Vágta augusztus 26-án az utolsó lehetőség a szeptember 15-16-i kvalifikációra.
 
 
 
2012.08.14.