Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ünnepélyes zászlóbontás és sorsolás

A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény.

A Nemzeti Vágtán a magyar városok, falvak, régiók által nevezett lovak és lovasok, mérkőznek meg, hogy ismertséget és dicsőséget szerezzenek. Az Andrássy úton hömpölygő vásári forgatag fogadja a több tízezer látogatót, ahol a közel száz induló település mutatja be büszkeségeit, termékeit, kultúráját, szokásait. A Vágta Korzó színes forgatagával különleges turisztikai élményt nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt, az Országkonyha pedig ízelítőt ad a magyar vidék változatos ételeiből.

Ünnepélyes keretek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében ma kibontották a Nemzeti Vágta lobogóját. A ceremóniát Nagy István államtitkár nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, a Nemzeti Vágta feleleveníti a nemzeti lovas hagyományt, és népszerűsíti a lovassportot egy nagyszabású kulturális fesztivál keretén belül. Ezt követően Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke tartott beszédet. Felszólalásában hangsúlyozta; a lovas hagyományok, a magyar tradíciók és a nemzeti összefogás értékének megélésére szüksége van az embereknek, a Nemzeti Vágta pedig nemcsak az országot, hanem az egész nemzetet összekovácsolja. Idén 17 Elővágtát szerveztek, közülük hármat a határon túl, összesen 300 település részvételével. Hozzátette továbbá, hogy idén hét éves a Nemzeti Vágta, ami egy misztikus, mesébe illő szám, vagyis ahogy ez a rendezvény csakúgy, mint a mesék, egy álmot váltanak valóra. A 2014. évi Nemzeti Vágta a magyar huszárság legendás hírű alakja, a legöregebb szolgálatot teljesítő huszár, Skultéty László strázsamester emléke előtt tiszteleg.
Az idei Vágtán a világ minden tájáról érkező lovasok is megmérettethetik majd magukat, a tavalyi 8 helyett most 12 ország lovasa indul a versenyen.
Az ünnepség záróakkordjaként a magyar lovas élet, a lovas szakma jeles képviselői, média partnerek, valamint az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam, a Kocsitoló verseny, illetve a Lovas Dámák egyes képviselői kisorsolták a Nemzeti Vágta futamait.

Nemzeti Vágta szeptember 19-21.
Hősök tere, Andrássy út, 56-osok tere

A Nemzeti Vágta futamtáblázata »

Képeink a sorsolásról »

2014. szeptember 11.