Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

A 2014-es Nemzeti Vágta bajnoka: Tahitótfalu színeiben Molnár Gyöngyi duplázott

Izgalmakban és fordulatokban gazdag küzdelemmel zárult az idei Nemzeti Vágta! A rendezvényen rengeteg program, látnivaló, érdekesség várta a nézőket, versenyek, csaták, döntők követték egymást.

 

Szombaton fergeteges érdeklődés előzte meg az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamát, melyen Pintér Tibor és Kaszás Géza, a két rutinos vágtás, valamint másodszori indulásával újoncnak számító Homonnay Zsolt és a most először rajthoz álló Buch Tibor mérkőzött meg. A színészek gyorsan remek hangulatot teremtettek, szépen, szívüket-lelküket beleadva versenyeztek. Kaszás Géza rögtön a startnál az élre tört, őt követte Pintér Tibor, majd Homonnay Zsolt, a negyedik helyen pedig Buch Tibor lovagolt. A sorrend megmaradt végig a futam alatt, mégis izgalmas volt a verseny, mert a lovasok komolyan vették a megmérettetést; Pintér Tibor kétszer is majdnem beérte Kaszást, Buch pedig hiába maradt le majdnem fél körrel a többiektől, becsülettel csinálta végig a viadalt. A nézők végig hangos ovációval biztatták a versenyzőket és üdvözölték a győztest.

A szombati nap egy újdonsággal kezdődött, a megnyitó ünnepség helyett egy igazi lovas showt láthatott a közönség. Bemutatkoztak a Hősök Tere résztvevői: Kassai Lajos lovas íjászai, a lóidomítás nagy mesterei, a Győri Rodeo Team, az ország legjobb lovas kaszkadőrei, utánuk a Bugaci csikósok, a Domonyvölgyi puszta-ötös produkciója. A megnyitót az 1848-as csatajelenet zárta. Hagyományőrző huszárok előbb bemutatták a huszár kiképzés módszereit, majd összecsaptak a császári dragonyosokkal…

Ez után elindult a Magyar Posta Kishuszár Vágtájának elődöntője, a Nemzeti Vágta elődöntői, illetve az Ötösbefutó Fogatvágta előfutama, mindezek tétje a döntőbe jutás volt. Az indulók elszántan, sportszerűen, keményen küzdöttek. Ezt követte a Lovas Dámák bemutatója és az MVM Paksi Atomerőmű Kocsitoló versenye. Idén a sztárok csapata (Puskás Peti, Katus Attila, Bárdosi Sanyi, Miklós Attila és Gömöri András Máté) legyőzte a sportolók (Simon Adrián, Szőke Szabolcs, Illés Sándor, Fazekas Tibor, György Dávid vízilabdások) és Kocs község (Major Tamás, Szinak Richárd, Kovács István, Piller István, Juracsek Dávid) csapatát is. A sztárok maguk is meglepődtek, hogy nyerni tudtak a rutinos Kocsiak és az edzett vízilabdások ellen.

A vasárnapi programsorozat az MVM Lovas parasport bemutatóval, majd a Nemzeti Vágta középfutamaival indult. Később megkezdődtek a PreVital Nemzetközi Futam elődöntői. Idén 11 ország lovasa egységesen a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésükre bocsátott, shagya-arab lovakkal mérkőzött meg; Katar, Amerikai Egyesült Államok, Kazahsztán, Örményország, Bulgária, Kína, Románia, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Magyarország. A versenyt Magyarország, Varga Zoltán nyerte meg!

A nagy izgalmak közepette fellélegzésként a nézők megtekinthették Kassai Lajos lovas íjászait, a lóidomítás nagy mestereit, a Győri Rodeo Team műsorát, a Bugaci csikósok bemutatóját, valamint a '48-as csatajelenetet.

Délután elérkezett a várva várt pillanat, a Nemzeti Vágta döntője! Lélegzetelállító futam volt, feszült izgalommal követte az eseményeket a közönség. Remekül rajtolt Tahitótfalu, Molnár Gyöngyi Iceman nevű lován szinte repült a levegőben, őt szorosan követte Németh János tavalyi győztes Baja színeiben, My Boy Mennydörgés nevű lovával. Az utolsó pillanatig rendkívül kiélezett volt a verseny és nem lehetett tudni, végül ki szakítja át a célszalagot. Fej fej mellett haladtak a lovasok, végül első helyen Molnár Gyöngyi végzett. Történelmi pillanat ez a Nemzeti Vágta életében, hiszen a hét év alatt most sikerült első ízben, hogy valaki újra megszerezze a bajnoki címet. Molnár Gyöngyi 2011-ben volt először Vágta győztes. Második helyen Németh János, a harmadik helyen pedig Vass Jenifer (Lord Black) Hernádnémeti színeiben végzett.

A rendezvény záróakkordjaként egy igazán különleges élményben volt része a nagyérdeműnek; a szilvásváradi ménes közel 50 lova vágtatott végig a pályán. A pompás állatok hihetetlen erejének, szemet gyönyörködtető látványának élménye oldotta fel a versenyek izgalmának feszültségét.

A Nemzeti Vágta ismét megmutatta, hogy a lovas hagyományok, a magyar tradíciók és a nemzeti összefogás értékének megélésére szüksége van az embereknek, a Nemzeti Vágta pedig nemcsak az országot, hanem az egész nemzetet összekovácsolja.

A Nemzeti Vágta további díjai és győztesei:

Magyar Posta Kishuszár Vágta a Bóbita ajánlásával - Mórocz Mercédesz, Morcos nevű lovával
Ötösbefutó Fogatvágta – Bugaci ménes biga versenyzője: ifj. Kalmár László
MVM Partner Díjugratás magasugró verseny - Krucsó Szabolcs, Bubamara nevű lovával
Vágta Porta - Tiszabezdéd

2014. szeptember 22.