Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

„Érzi a jó rezgéseket és kétségek nélkül befogadja azokat”

Hangtálas gyógyítással a kiegyensúlyozott lovakért

A hangtálak rezgésének tisztító ereje nemcsak az emberekre, de az állatokra, így a lovakra is jó hatással van. Ez az erő ejtette rabul néhány éve Bársony Bálintot is, aki sokáig a jazz és a klasszikus zene világában kereste a továbblépés lehetőségét, mígnem találkozott a varázslatos hangtálakkal, melyekben megtalálta az irányt. Nemcsak zenészként, zeneszerzőként merít a rezgésekből inspirációt, hanem hangterapeutaként is alkalmazza őket, rendszeresen foglalkozik ugyanis lovak gyógyításával: számára a ló és a lóval való együttlét a természettel való kapcsolódást jelenti.



- Mondhatni, hogy a lovak változtatták meg az életed…

- Valóban igaz, hogy a lovak és a velük való kapcsolódás egy új életszemléletet és életmódot hoztak a mindennapjaimba. Három évvel ezelőtt a Székely Vágtán léptünk fel a Tűztánc c. produkciónkkal, ahol lóra ültettek. Budapestre érkezésünk után nem sokkal párommal meglátogattunk egy lovas iskolát és innentől nem volt megállás, egyre inkább elmerültünk a lovak megismerésében. Kapcsolódtam Kassai Lajos nagymesterrel, Török György szabadidomítóval és pilisi és dunaföldvári és nyergesi lovas barátokkal, akik segítségével megtanulhattam a lovaglás és az erőszakmentes lókiképzés alapjait. Ezek után a szerencsének köszönhetően találtam meg mai mesteremet, Papp Klárit, aki anno még Dallos Gyulával kezdte a Tattersallban. Ha tehetjük, mindennap nyargalunk Csokival és Lindával a környező hegyeken-völgyeken. Linda, a 24 éves kanca rendkívüli intelligenciával és képzéssel bír, így mindennap tanít nekem valami újat. Jelenleg lovasíjászatra készítem fel, szár nélkül lovagolom, testtel és hangjelekkel.



- Mióta foglalkozol lovak gyógyításával?

- Török Gyurit a Free Horse Style magalapítóját a Nemzeti Vágtán ismertem meg és meséltem neki a hangtálaimról és azok áldásos rezgéseiről. Nem sokkal később egyik lova lesérült és felkeresett engem, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk rajta a hangtálakat, mert a ló állapota az orvosi kezelések hatására sem javult. Természetesen a válasz igen volt, hiszen előtte lovakon még nem próbáltam a hangtálas hangterápiát, így nagyon vártam az eredményeket. A kezelés első perceiben a ló olyan elengedett állapotba került, hogy gazdája tartotta a fejét a terápia alatt. A 60-70 perces hangfürdőn hét különböző méretű hangtállal zengettem át a ló teljes testét és eközben a többi boxban lévő lovak is élénken érdeklődtek az események után. Sőt egyikük teljes testét felém fordítva a karám falnak nyomta, hogy minél több rezgést kaphasson. A terápia végeztével távoztam és mindannyian vártuk a reggelt. Fél 7 körül hívott Gyuri, hogy a ló újra vidáman vágtázik a mezőn, mintha mi sem történt volna.

- Hogyan képzeljük el, miként működhet ez?

- A kulcs az átengedés, azaz a ló érzi a jó rezgéseket és kétségek nélkül befogadja azokat, nem mérlegel, mint az emberek általában, hogy ez biztos jó nekem, tényleg használ?! Ezután a ló testében a rezgések hatására beindultak az öngyógyító mechanizmusok és a hetek óta húzódó sántasága megszűnt. Igazán elengedett állapotban erre mi, emberek is képesek vagyunk.



- Hogyan foglalkozol nap, mint nap a saját, illetve más lovakkal?
 
- Számomra a ló és a lóval való együttlét a természettel való kapcsolódást jelenti és mindennap tükröt tart elém. Nem szeretem, ha a lóval való munka az emberek szórakoztatását szolgálja leginkább. Számomra az a fontos, hogy a ló is boldog legyen és örömmel, együttműködve járjuk a hegyeket-völgyeket. Ezt persze sok földi munka, lelki kapcsolódás és együttlét alapozza meg. Például sokszor csak zenélek a lovainknak, gitározom, halkan szaxofonozom, vagy egy furulyát fújok. Persze számukra is a legizgalmasabb és leghatékonyabb a hangtálazás.

- Miben segíthet a lovas terápia?

- Szerintem már csak a lovak közelségében lenni is felemelő érzés. Olyan tiszta, ősi energia áramlik belőlük, mely közelebb visz az ősforráshoz, tudatod tiszta természetéhez. Lecsendesülsz, megnyugszol, ezután sokkal kreatívabb, tudatosabb és boldogabb leszel. Minden évben ellátogatok a Nemzeti Vágtára, mert jó érzés találkozni a lovas barátokkal és érezni azt, hogy ennyi varázs-ló micsoda energetikai tisztítást tud tenni a Hősök terén.
Nem hiszek abban, hogy egy ló rossz, inkább azt gondolom, hogy a gazdája nem jól kapcsolódik vele. A ló nap, mint nap újra s újra tükröt tart felénk, megmutatja igaz valónkat, ami segít a fejlődésünkben. Nem csoda, hogy a lovaknak köszönhetjük, hogy idáig eljutottunk. Éljenek a Lovak, éljen a Lovas Nemzet!

 

2016. június 1.