News Photo

Kaszás Géza a huszárokról is forgatna filmet

  • 2016. június 16..

A lovasíjász című nagysikerű film rendezője, Kaszás Géza elkötelezett híve a huszárságnak, így azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a lovas harcosokról is forgasson egy filmet. Személyes kötődése is van a huszársághoz, hiszen rendszeresen tartja a kapcsolatot a mogyoródi huszárokkal és bár már régen húzott egyenruhát, de a mai napig hagyományőrző huszár hadnagyként tagja a zalaegerszegi I. Magyar Császári és Királyi Huszárezrednek. Számára a huszár-lét egy követendő minta férfiasságból, kitartásból, elszántságból is.

„A magyarok legnagyobb haditetteit a huszárok hajtották végre. Ez egy annyira ütőképes és gyors könnyűlovas hadegység volt, ami villanás-szerű megjelenésével csatákat tudott eldönteni. Nem véletlen, hogy a magyar példából kiindulva Európa számos országában hoztak létre huszár hadtesteket, amik a mai napig őrzik a hagyományt – mondta Kaszás Géza, aki szerint a huszárok is hungarikumok.

„A bátorság, a villámgyors reagálás, a keménység és a felelős parancsvégrehajtás az első szavak, amik a huszárságról eszembe jutnak, valamint az életmód, ami a huszárokat jellemezte. Nem szabad elfelejteni, hogy senki nem született huszárnak, a huszárokat sorozták, majd egy nagyon intenzív és kemény kiképzés után kerültek a harcmezőre. Úgy tudták megülni a lovat, ahogy kevesen a korban, a ló pedig elengedhetetlen része volt az eredményes harcászatnak” – mesélte a színész-rendező. Kaszás Géza szerint a huszárok lovas kultúrája még a híres spanyol lovasiskola idomítási eredményeit is felülmúlta, a huszár hagyományőrzés pedig azon túl, hogy kötelessége az utókornak, példát is mutat emberi tartásból.

Huszárok a Nemzeti Vágtán - fotógaléria »

2016. június 16.A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?