News Photo

Elővágták – Amikor a kevesebb a több

  • 2016. június 27.

A Nemzeti Vágta népszerűségét sok más mellett azon is le lehet mérni, hogy évről évre egyre több település, illetve lovas centrum szeretne területi előfutamokat, Elővágtákat rendezni. 2015-ben 18 helyszínen rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait, idén pedig 25 helyről jeleztek rendezési szándékot. A Vágta szervezői azonban nem a bővítés, hanem a szűkítés mellett döntöttek, hogy még színvonalasabb futamokon, még biztonságosabb körülmények között, a közönség számára még szórakoztatóbb versenyeken dőljön el a továbbjutás a Nemzeti Vágta döntő futamaira. 2016-ban 12 hazai és 4 határon túli településen rendeznek Elővágtát.

A vidéki helyszínek közül azok kaptak ismét lehetőséget, ahol a közönségsiker mellett a lovak és a versenyzők számára biztosított körülmények kellően magas színvonalúak. A pálya mérete és kialakítása, a talaj minősége mellett a biztonság az egyik legfontosabb kritérium a rendezési jog kiadásakor. Idén két új helyszínen rendeznek Elővágtákat: határon belül a tiszafüredi Tisza-tavi Vágta, míg határon kívül a lendvai Muravidéki Vágta bizonyíthatja, hogy helyük van az Elővágták sorában.

A rendezési joghoz most nem jutott települések többsége inspirációnak fogta fel, hogy kiestek a kosárból és azon dolgoznak egy teljes éven át, hogy jövőre visszakerüljenek a versenynaptárba. Idén ugyanis egy előre meghatározott pontrendszer szerint értékelik az Elővágtákat, a legkevesebb pontot szerző rendezvény helyére pedig a kimaradtak közül emelnek egyet a 2017-es programba. Az Elővágták alkalmával tehát nemcsak a lovak és lovasaik, de a helyi szervezők is versenyeznek, aminek a közönség lesz a legnagyobb nyertese.

2016. június 26.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?