Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

BENEVEZETT TELEPÜLÉSEK [E-F] [2013]

A B C - Cs E - F G - Gy H - I K M N - O S Sz T - V

 

ERDŐSZENTGYÖRGY
ERDŐSZENTGYÖRGY

Polgármester: Csibi Attila Zoltán
Nyeregben: Savanyó Tibor
Lova: Baron Gyémánt Babilon
Nevező: Baja Marketing Kft.

 

A község nevét az Erdő (Erdeo) családnévről és Szent György tiszteletére felszentelt templomától vette. Az első írott emlék 1333-ból származik. Százhúsz évvel később Zentgeorgh-ként említik (1453), majd Erdo-Zent Girzeorkij (1567) néven jegyezték fel. A XVI. század második felétől magyarosan írva Erdőszentgyörgy néven ismeretes. Érdemes felkeresni templomát, mely valószínű a XIV. század első évtizedeiben épült. Külső fala a védőszentjéről készült falfestmény nyomait őrzi, bent látható Rhédey Claudia emléktáblája, melyet Mária angol királynő adományából helyeztek oda 1936-ban. A Rhédey család révén Erdőszentgyörgy hírneve messze túlnő a falu határán. Rhédey Claudia unokája, Mária feleségül ment V. György angol királyhoz, aki 1910-től 1936-ig uralkodott. Rhédey Claudia koporsója a református templom kriptájában helyeztetett örök nyugalomra kívánsága szerint.

ERDŐSZENTGYÖRGY

 


 

ÉRSEKHALMA
ÉRSEKHALMA

Polgármester: Horváth Roland
Nyeregben: Kulisity Rita
Lova: Móni
Nevező: Érsekhalma Község Önkormányzata

 

Érsekhalma, mely a kalocsai érsekség egykori birtoka volt, azon kevés települések egyike, amely már az időszámításunkat megelőző középső bronzkorban is lakott volt. A régészeti szakirodalom a vatyai kultúra leg dé - lebbi erődített földváraként tartja számon az itt fellelhető várdombot. Érsekhalma hildpusztai településrészén még ma is láthatók a több ezer éves földvárak, valamint a löszfalba vájt középkori barlangrendszer marad ványai, melyet feltétlen nézzen meg az itt járó turista! A bajai múzeumot is érdemes felkeresni, a feltárt leletanyag ugyanis oda került. A természetkedvelők is látogassanak el ide, a Duna menti síkság és a Duna–Tisza közi hátság érintkezéséhez. Itt még viszonylag érintetlen löszpusztai vegetáció, cserjés díszlik, a terület növényvilága rendkívül gazdag.

ÉRSEKHALMA

 

 


 

FELSŐTÁRKÁNY
FELSŐTÁRKÁNY

Polgármester: dr. Juhász Attila Simon
Nyeregben: Tóthné Csala Adrienn
Lova: Jazira
Nevező: Rodeo Sport Egyesület

 

A Heves megyei településen rengeteg a látnivaló. A műemlék jellegű késő barokk stílusú épületet Eszterházy Károly püspök 1785–1790 között építtette. A templom védőszentje Bűnbánó Szent Mária Magdolna. A helyi márványbányából került ki a templomoltárát díszítő márvány. Vár-hegyi tanösvényt is baran golják be, mely a Vár-hegy gerincére visz fel. Barát-réti tanösvény, Kő-közi tanösvény, Vöröskő-völgyi tanösvény is kihagyhatatlan, utóbbiba erdei vasút is szállítja a turistát. Látogassák meg a Felsőtárkányi tavat, melynek környéke festői szépségű és kedvelt pihenőhely! Az itt felállított szabadtéri színpad kulturális rendezvényeknek ad helyet. A Szikla-forrás vizét már a XVIII. században tóvá duzzasztották. A tó környéke szépen parkosított, kedvelt kirándulóhely. Három tanösvény csomópontja található itt.

FELSŐTÁRKÁNY

 

 


 

 

FÜZESGYARMAT
FÜZESGYARMAT

Polgármester: Bere Károly
Nyeregben: Müller Alexandra
Lova: Furioso-48 Jóbarát (Daisy)
Nevező: Füzesgyarmat Város Önkormányzata

 

A város Békés megye legrégebbi települései közé tartozik. Környékén az 1980-as években olaj és földgáz kitermelését kezdték meg, amelynek nyomán gyorsan fejlődött a tele pülés. A népi építészet fennmaradt, szép emlékei is vonzzák ide a látogatókat. Köztük a vakolatdíszes, nádfedeles Kisgazdaházban a Sárrét népi életét bemutató helytör téneti kiállítás mellett emlékszobát kapott a település jeles parasztköltője, Hegyesi János, és működik benne egy kovácsműhely is. A főtéren található a műemlék jellegű református nagytemplom, mely a kecskeméti nagytemplom mintájára épült 1808-ban. Az egykori kastély park ban szép gyógy- és strand fürdő működik: két feszített víztükrű úszómedencével, gyermekpancsolóval, gyógymedencékkel, szaunával és gyógymasszázzsal egész éven át szolgálja vendégeinek gyógyu lását, felfrissülését.

FÜZESGYARMAT