News Photo

PALÓC VÁGTA
2010. május 15. Mátranovák

  • 2010. május 18.

A hétvégén került megrendezésre Mátranovákon a Palóc Vágta mely rendezvénynek a Faluhely major adott otthont.

„Közhírré tétetik, hogy Palócország eme szegletében vágtaselejtező rendeztetik, melyen az elsők közt is első, derék lovas kerestetik! A győztes az országos Nemzeti Vágta versenyén településének és családjának büszkeségére megmérettetik, kétmillió forintos nevezési díja általunk befizettetik! Településének értékei vásárunk forgatagában közkinccsé tétetik!” idézettel indultak a Palócok a 2010-es Nemzeti Vágta előfutamára.

Idén első alkalommal megrendezett Palóc Vágtát Földi Gyula, Mátranovák polgármestere nyitotta meg, az érdeklődő közönséget dr. Tamás István, a Nemzeti Vágta elnöke, Székely Tibor Vágtafőkapitány, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományörző Szövetség elnöke valamint Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírműsorainak főszerkesztője köszöntötte.

Az izgalmas, vídám pillanatokkal teli rendezvényre több mint 2000 érdeklődő látogatott el dícsérve a szervezők kemény munkáját. A rendezvényen fellépett a Lucfalvai Gyermek Néptánccsoport, Bárnai népdalkör, Dorogházai Asszonykórus, Varsányi Asszonykórus, Mátraterenyei Asszonykórus, Mihálygergei Dobroda Hagyományőrző Együttes, Bátonyterenyei Népdalkör, Bukovinai székely táncok, Ipoly Néptáncegyüttes, Ecsédi Néptánc-Kettős, a Tücsök Zenekar nógrádi néptáncegyüttes, képzőművészeti kiállítás, kézművesbemutató, néprajzi kiállítás, a kistérség kincsei - utazó kiállítás, és persze erre a komoly megmérettetésre hosszú ideje készülő lovasok.

Az előfutamokra számos határon inneni és túli település nevezett, úgy mint Felsővály, Szurdokpüspöki, Almágy, Rimaszécs, Istenmezeje, Ecséd, Mátraderecske, Kozárd, Ivád, Cered, Lucfalva, Mátranovák, Bárna, Mihálygerge, Dorogháza, Bátonyterenye.

Az első helyezést a felvídéki Vasas József nyerte Aramisz nevű lovával, második lett Gyenes Lajos Ivádról, harmadik helyezett Pál Tamás lett Bárna színeiben.

A Palóc Vágta helyszínéül kiválasztott mátranováki Faluhely major egy dombokkal körülvett álomszép tisztás, olyan mint egy természetes anfiteátrum. A közönség a domboldalon ülve, a friss zöld fűből az egész versenypályát kiválóan belátta, a völgyet betöltötte a hangos szurkolás vídám zaja, illetve a helyi előadóművészek éneke. A Nemzeti Vágta szrevezőit annyira megérintette a helyszín szépsége, hogy azt tervezik a következő évi Palóc Vágtára 100 budapesti családot hívnak meg egy háromnapos sátorozással egybekötött hétvégére a helyszínre.

„Nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen kis település, mint a miénk, ekkora lehetőséget kapott. A rendezvény nagyságából adódóan a településnek össze kellett fogni, az itt élő emberek pedig meg akarták és meg is tudták mutatni, hogy közös erővel mire képesek. Bebizonyítottuk, hogy vidéken is tudunk a saját értékeinkre figyelni, s képesek vagyunk egy komolyabb rendezvényt is szervezni. Örülök neki, hogy ennyi embert sikerült megmozgatnunk, hiszen szűkebb pátriánkon túl Heves megyéből s a Felvidékről is érkeztek hozzánk versenyzők és nézők. Azt gondolom: a Palóc Vágtának egyfajta közösségformáló ereje is van.“

„A Nemzeti Vágta a vidéki előfutamok meghirdetésével felvállalta, hogy a vidék hangjává váljon. Mondhatja bárki, hogy ez egy turisztikai attrakció, igen igaza van! De annak is igaza van, aki szerint ez jelenleg az egyetlen lehetőség arra, hogy beszéljünk egy kicsit a vidéki életről, lehetőségeinkről, önmagunkról, és mindezt úgy, hogy az az országon innen és túl meghallgatásra találjon“, mondta Földi Ádám, a rendezvény egyik főszervezője.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?